logo



07
Бер
2022

«БОРІТЕСЯ – ПОБОРЕТЕ!» — такий лейтмотив загальноуніверситетського Шевченківського конкурсу читців нинішнього 2022 року

У традиціях старшого покоління викладачів-філологів укоренилося неодмінне пошанування життя і творчості Т. Г. Шевченка, причому в різноманітних формах. У 1980 році в Києві вийшов друком вишівський підручник «Історія української літератури першої половини ХІХ століття», де основний і найбільший розділ належав перу тодішнього доцента кафедри української літератури нашого університету, нині покійного Степана Дігтяра. Не один із викладачів ЧНУ долучився до створення унікальної 6-ти томної «Шевченківської енциклопедії» (2012-2015 рр.). Серед них – професори Петро Рихло та Богдан Мельничук. Другий з них надрукував там кілька десятків статей. А ще в його активі стільки ж шевченкознавчих публікацій в інших виданнях і монографія «Українська поетична шевченкіана» (2010).

Серед авторів «ШЕ» — і молода дослідниця, кандидатка філологічних наук Ольга Меленчук з нашої кафедри, а її шевченківські праці відповідальний секретар «ШЕ» іменує в оглядовій статті «вагомими». У 2013 році дослідниця видала монографію «Шевченкознавчий дискурс Сергія Єфремова у контексті українського літературознавства». А тепер продовжує успішно працювати над докторською дисертацією про літературознавчу шевченкіану першої третини ХХ століття.

Наприкінці минулого, 2021 року в університетському видавництві «Рута» вийшла друком книга «Я – українець. Я – українка. Ми – українці», яку уклали Б. Мельничук та О. Меленчук і в якій найповажніше місце посідає розділ про Т. Г. Шевченка.

Буковинські поети видали два випуски поетичних присвят на пошанування Кобзаря (у 2009 і 2021 роках). У них чимало творів вихованців університету – В. Колодія, М. Бучка, В. Китайгородської, В. Вознюка, В. Васкана, В. Демченка та нинішніх працівників – Б. Бунчука, Б. Мельничука.

А ось традиція проводити щорічний Всеуніверситетський (часом і всечернівецький) Шевченківський конкурс читців поезії сягає 1980-х років. Керували тоді цим святом доценти, кандидати філологічних наук Анатолій Добрянський та Микола Юрійчук. У кінці 1990-х та на початку 2000-х рр. конкурс набирав обертів і популярності. З 2001 року опікується ним голова журі, кандидатка філологічних наук, доцентка Лариса Бережан-Маркуляк, завдяки активності й небайдужості якої захід процвітає.

Як і раніше, нинішній конкурс читців, приурочений до 208-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка, відбувався у два тури. Перший припав на 24 лютого 2022 року, на день віроломного нападу Росії. З цього розпочала конкурс його очільниця Лариса Бережан-Маркуляк, підкресливши, що саме тому нині наш Шевченко – мілітарний, у військовому однострої, а епіграфом конкурсу стають його рядки:

 «І на оновленій землі,

Врага не буде, супостата.

А буде син, і буде мати,

І будуть люде на землі…»

З уст Лариси Василівни правдомовно слухачі почули, що «Слово – це також зброя», тому, незважаючи на чорний в сучасній історії України день, конкурсу – бути. Вона люб`язно представила членів журі, кандидатів філологічних наук, доцентів: Валентину Чолкан, Ольгу Меленчук, Ярославу Мельничук, Василя Костика. Зазначила, що до конкурсу читців доєдналися і студенти фахового коледжу ЧНУ ім. Ю. Федьковича, разом зі своїм викладачем, к. ф. н., доц. Іриною Марко.

Конкурс відкривала студентка факультету математики та інформатики Юлія Джаман (І курс), прочитавши уривок з «Утопленої» Т. Шевченка та вірш Лесі Українки «Уста говорять: він навіки згинув». Достойно було представлено навчально-науковий інститут фізико-технічних та комп’ютерних наук: Михайло Семерга (І курс), Максим Матвійчук (І курс), Данило Рудяга.

Філологічний факультет представила його студентка-другокурсниця Надія Гнатів, а факультет іноземних мов – Тетяна Марчук (ІІ курс). Катерина Горбатюк, Анастасія Митричева (обидві – І курс) – це посланці факультету фізичної культури та здоров`я людини.

Від факультету педагогіки, психології та соціальної роботи виступили дівчата: Світлана Грищук (І курс), Анна Вентонюк (І курс), Ксенія Попович. Достойно представляли фаховий коледж ЧНУ його студенти: Інесса Охньовська, Олена Кузенко, Максим Івасюк (усі – І курс), Юлія Гашмей. Альвіна Бота (юридичний факультет) прочитала навдивовижу актуальний вірш Вікторії Невідомської «Коли закінчиться війна», а Юлія Гашмей – написаний 24 лютого 2022 р. твір Галини Момот «Поглянь, Тарасе…».

Щодо фіналу Шевченківського конкурсу читців, то він проводився також онлайн 3 березня. Як зазначила модераторка дійства Лариса Бережан-Маркуляк, сьогодні не буде ні переможців, ні переможених; визначати гран-прі, перше, друге, третє місця не будемо (з огляду на нинішні обставини). Розпочавши з молитви, захід присвятили пам`яті загиблих воїнів і подяці тим захисникам і захисницям, котрі відстоюють Українську Незалежність, і – Тарасові Шевченку.

Свій погляд висловив отець Микола Шкрібляк, який наголосив: «Віра у Бога і віра в перемогу – це наш двосічний меч». Подібними думками поділилися Василь Костик та Ольга Меленчук.

А професор кафедри української літератури Богдан Мельничук, згадавши історію шевченкознавчих досліджень у Чернівецькому університеті, підкреслив, що Шевченкові рядки «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає» були, є та будуть вічно актуальними і зацитував свій вірш «Спинись, Московіє, шалена і скажена», надихані ними.

Ярослава Мельничук, доцент кафедри української літератури, членкиня НСПУ та НСЖУ.

Залишити коментар

*

captcha *