logo



22
Лют
2022

МЕТАМОРФОЗИ СОЦІУМУ І СВІТОГЛЯДУ ОЧИМА ТВОРЧИХ БУКОВИНСЬКИХ ГІМНАЗИСТІВ ТА ЛІЦЕЇСТІВ

Тривожні часи (як-от ті, що переживаємо нині) не повинні паралізувати світоглядну думку й суспільствознавчий діалог.

Ба більше, увага до світоглядних смислів і соціальних процесів та їхніх закономірностей – передумова завбачання ризиків. І важливо, коли ці теми й проблеми цікавлять тих, за ким майбуття, – сьогоднішніх юнаків.

І 19 лютого 2022 р. досвід фахового спілкування довкола таких тем традиційно об’єднав учасників відділення філософії та суспільствознавства другого (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт під егідою Малої академії наук України та її регіональної філії – Буковинської малої академії учнівської молоді (БМАНУМ).

Викладачі кафедри філософії та культурології філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича цього року традиційно працювали в журі.

Його очолював доктор соціологічних наук, доцент кафедри Сергій Яремчук. У складі журі – доктор філософських наук, доцент Олександр Бродецький, кандидатка історичних наук, доцентка Оксана Гнатчук, кандидатка філософських наук Ірина Григорків-Коротчук. БМАНУМ у журі представляла Олена Дика – заступниця директора з науково-методичної роботи, кандидатка філософських наук, доцентка.

Конкурс складався з трьох стадій – заочного рецензування поданих учнями наукових робіт, постерного захисту та наукової конференції (останні два заходи й відбулися 19 лютого у режимі онлайн).

На всіх ланках конкурсу учні буковинських шкіл, гімназій та ліцеїв виявили дослідницьку зосередженість, вдумливість, комунікативну активність та культуру дискусії. Теми, обрані ними, здебільшого справді були небанальні та актуальні.

І, безперечно, був присутній й елемент змагальництва.

За результатами конкурсу в кожній секції, а їх було три – 1) філософії; 2) релігієзнавства, теології та історії релігії і 3) соціології – визначено призові місця.

Цього року – попри загалом добротний рівень підготовки учнів і їхніх робіт – у двох секціях (соціології і релігієзнавства, теології та історії релігії) перше місце здобуте не було. Жоден учасник не набрав належної для цього кількості балів. Але, «срібло» й «бронзу» (коли говорити мовою спорту) учасники цих секцій таки отримали.

А в секції філософії (яка, щоправда, була представлена лише однією учасницею) перше місце є (зважаючи на набрану ученицею кількість балів за результатами комплексного оцінювання з усіх трьох елементів конкурсу).

До речі, ця учасниця – гімназистка з Путили Марина Рейкало – брала участь в обласному конкурсі і в два попередні роки. Але саме цього року якість її роботи й підготовленості виявилася належною для перемоги, що свідчить про динаміку й прогрес в учнівському дослідництві.

У секції соціології здобуто два других місця (Василь Терен і Марина Данилюк, вони також представляли Путильську гімназію) і два третіх місця (Тетяна Кошер із Сокирянського ліцею та Карина Голбан – учениця Колінковецького ліцею).

Є призове – друге – місце і в секції релігієзнавства, теології та історії релігії. Його посіла ліцеїстка з Чернівців Наталія-Ярина Іфтода (ліцей №11 “Престиж”).

Слід сказати, що ця секція була представлена лише двома учасницями. І доволі гідною виявилася робота та підготовленість також другої з них – Єлізавети Степанятової (Білоусівський ліцей).

Члени журі під час обговорень визнали слушним і бажаним, якби організатори конкурсу надалі встановили можливість відзначення захочувальними номінаціями робіт тих учнів, які не зуміли увійти в число призерів, але за певними параметрами все ж засвідчили оригінальність та змістовність підготовки. Скажімо, Єлізавета Степанятова відзначилася добротною візуалізацією аналізованого нею емпіричного матеріалу й якісними риторичними навичками. Журі підкреслило цей плюс її роботи і виступу.

Назвемо тут й інших учасників обласного етапу конкурсу. Це –  Станіслав Ільчук (Путильська гімназія, секція соціології), а також Денис Пилипюк з тієї ж гімназії і Максим Тимофей – ліцеїст із Колінківців. Щоправда, ці двоє учасників, підготувавши тексти робіт, через хворобу, на жаль, не змогли взяти участь у захисті та науковій конференції.

Вітаємо всіх учнів і наукових керівників та зичимо подальшого творчого неспокою! І головне – спокою в країні та родинах кожного з нас!

Залишити коментар

*

captcha *