logo



10
Гру
2021

На базі кафедри журналістики пройшов тренінг з медіаграмотності

Навчальний захід з розвитку критичного мислення відбувся завдяки співпраці кафедри журналістики з ГО Interlink Academy (Гамбург) та за підтримки Посольства Німеччини в Києві. До участі у проекті було відібрано десять учасників – переважно вчителі середніх шкіл, громадські активісти та журналісти локальних ЗМІ, які прагнули стати тренерами з медіаграмотності та розвитку громадянської співпраці у своїх громадах. Проект включав три етапи: очну фазу з місцевими тренерами в Чернівцях, онлайн навчання з німецьким тренером і саму практику учасників – проведення ними власних тренінгів у своїх селах і містах. Через Covid-19 довелося зіткнутися з деякими проблеми під час організації та проведення тренінгу. Замість очного тренування з німецьким тренером Interlink Academy заняття довелося провести в онлайн через Zoom. Однак уже українські тренери працювали з командою особисто.

Євгенія Гайфер, медіатренерка:

 –       В умовах інформаційної проганди, поширення фейків та маніпуляції основи медійної грамотності є базою для аналізу та розуміння суспільно-політичних процесів, а також адекватного сприйняття існуючого медіапродукту. Проект медіаграмотність у регіонах був насичений подіями та навчанням. Як тренери ми обирали пріоритетні теми для тренінгу, формували матрицю, шукали і розробляли цікаві ідеї для динамічних завдань. Загалом на тренінгу було висвітлено більше 10 різних тем та більше 17 годин проведених офлайн занять без урахування часу в онлайн форматі. Зокрема, спілкувались ми про стандарти журналістики, джерела інформації, критичне мислення, фейки та фактчекінг, маніпуляції та пропаганду в медіа, цифрову безпеку,  сторітелінг, мову ворожнечі та стереотипи в медіа. Важливим є те, що всі учасники були дуже активними, максимально долучалися до роботи та проявляли свою цікавість.

Едуард Огранович, учасник проекту: 

Дуже вдячний представникам ГО Interlink Academy та кафедрі журналістики ЧНУ ім. Юрія Федьковича за можливість поглибити знання з медіаграмотності та набуті практичні навички. Обрані тренерами методи повністю розкрили зміст курсу та надихнули мене на творчість під час проведення власних тренінгів. Впевнений, що отриманий досвід допоможе мені у педагогічній діяльності, в місії розповсюдження медіаграмотності в моїй громаді, серед колег та однодумців. Дякую всім, хто був причетний до цього проекту та надихав.

Учасники проекту провели власні тренінги, популяризуючи критичне мислення серед учнів шкіл та представників своїх громад.

Залишити коментар

*

captcha *