logo



25
Лис
2021

КОЛИ ПЕРЕМАГАЄ ЛЮБОВ ДО МУДРОСТІ

Цього року вже втретє кафедра філософії та культурології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича організувала й провела загальноуніверситетський Філософський Турнір, приурочений  до Міжнародного Дня філософії (що відзначається у третій четвер листопада). Тож, хай і не безпосередньо у згаданий День, але сьогодні, 24 листопада, студенти різних факультетів згуртувалися в цій цікавій інтелектуальній грі, ніби продовживши майже на тиждень торжество живої шани до філософії та філософування. Привітав на початку події учасників професор Василь Балух, перший проректор університету.

Тести щодо азів філософських знань, вікторини на ерудицію та логічність оперування поняттями, дебати щодо актуальних світоглядно й соціально релевантних питань, – усе це об’єднало в динамічній творчій взаємодії 11 студентських команд, які представляли різні факультети університету: економічний; іноземних мов; історії, політології та міжнародних відносин (дві команди); філологічний (дві команди); педагогіки, психології та соціальної роботи (дві команди); фізичної культури та здоров’я людини (дві команди).

Зрештою, було проведено фінальні та суперфінальні дебати. У фіналі зійшлися дві найуспішніші команди серед нефілософських спеціальностей. Це команди культурологів та богословів (філологічний факультет) і факультету фізичної культури та здоров’я людини. Вони дискутували на тему, визначену шляхом жеребкування: «Свобода вибору – запорука щастя?» Ось учасники й учасниці цих команд: культурологи Анна-Марія Комарова (капітанка команди), Ярослава Куліченко, Олександр Бабкин, богослов Володимир Роговський і студенти факультету фізичної культури та здоров’я людини Андрій Фучинський (капітан), Валентина Петіхачна, Христина Равлюк, Ростислав Ляшок, Роман Печенюк. Перемогла у фіналі саме ця команда – факультету фізичної культури та здоров’я людини!

Відповідно, ці студенти й зустрілася у суперфіналі із командою студентів спеціальності «філософія», куди входили Микита Муха (капітан), Дмитро Зубатюк, Станіслав Бурлака. Тема суперфінальних дебатів: «Чоловічі і жіночі соціальні ролі: взаємодоповнення чи взаємозаміна?»

Визначали  переможця суперфіналу не тільки члени журі – завідувачка кафедри філософії та культурології, докторка філософських наук, доцентка Ольга Рупташ, кандидат філософських наук, доцент Роман Рошкулець, кандидатка філософських наук, доцентка Ірина Починок,  кандидатка філософських наук Ірина Григорків, а й студенти – учасники попередніх етапів конкурсу. А вдало модерували й організаційно підготували подію кандидатка філософських наук, доцентка Тетяна Радзиняк та кандидат філософських наук Ігор Руснак. Активно долучилася до процесу та згуртування команд ціла низка викладачів кафедри філософії та культурології.

Обидві команди – гравці суперфіналу дуже гідно проявили себе у непростих дебатах. Але перемогу все ж здобули майбутні професійні філософи!

Водночас у широкому значенні перемогла Любов до Мудрості, а її продемонстрували всі, без винятку, учасники Філософського турніру-2021!

І ця традиція триватиме й наступного року. Віримо, що вже у форматі аудиторної зустрічі, а не дистанційно. Хоч і нинішній онлайн-формат не перешкодив жвавості та енергії розумової гри.

 

 

Репортаж підготував Олександр Бродецький

Залишити коментар

*

captcha *