logo



09
Лис
2021

О мово моя! Душа голосна України!

«О мово моя! Душа голосна України!»
Упродовж тисячоліть незмінною залишається істина, що, якщо мова стає потрібною і перебуває у вжитку національної еліти, то утверджується сила нації й держави, яка стає високорозвиненою та ідеологічно об’єднаною.
У День української писемності та мови уже традиційними стали урочисті засідання гуртка української мови, що функціонує на кафедрі сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Цьогоріч у день вшанування пам’яті Нестора-Літописця члени гуртка зібралися на знак єднання задля ідеї відродження духовності, ідеї зміцнення державності.
Керівник наукового гуртка АЛЛА АНТОФІЙЧУК, кандидат філологічних наук, доцент кафедри сучасної української мови, відзначила, що незаперечна істина про те, що, поки живе мова, житиме й народ, запечатана словами митрополита Іларіона, є орієнтиром для багатьох митців, науковців, свідомих українців, які торували шлях розвитку нашої нації і продовжують впевнено крокувати мощеною віками дорогою.
У роботі гуртка взяла участь завідувач кафедри сучасної української мови, доктор філологічних наук, професор СВІТЛАНА ШАБАТ-САВКА, яка окреслила основні тенденції функціювання української мови у вимірах сьогодення, наголосила, що святий обов’язок кожного з нас – дбати про чистоту, культуру і розвиток рідного слова, поділилася міркуваннями щодо сучасного стану української мовної системи у проєкції її історичного зрізу, підкріпивши власні осмислення сучасних мовних тенденцій влучними прикладами. Світлана Тарасівна привітала членів та гостей наукового гуртка зі святом і побажала щедрих ужинків на ниві філології.
З науковою доповіддю, що стосувалася аспектів елітарної мовної особистості, перед членами та гостями гуртка виступила доктор філологічних наук, професор кафедри української мови Одеського національного університету імені І. І. Мечникова АЛЛА РОМАНЧЕНКО. Доповідь, тема якої на часі, була інформативно насиченою, цікавою для студентів та викладачів, які знайомі з працями дослідниці.
Студенти 101-ої групи філологічного факультету ОЛЕСЯ ЛОБОДЮК, ЮЛІЯ КОНСТАНТИНЮК, ІВАННА ГРИЦЮК, АНАСТАСІЯ ПРОНЮК підготували своєрідний поетичний віночок, в якому гармонійно переплелися поезії Галини Тарасюк, Юрія Рибчинського, Миколи Лотоцького. СОЛОМІЯ МУЗИКА виступила з доповіддю про історію становлення цього молодого для нашої держави, проте з глибоким корінням свята. Виконання пісень студентки 402-ої групи ЕЛЬВІРИ КОЖОКАР було ошатним музичним обрамленням засідання гуртка. У підготовці урочистого засідання активну участь взяли студентка 101-ої групи ЮЛІЯ ШЕВЧУК та голова студентського парламенту нашого університету АНДРІЙ КАПАЦИ.
Гуртківці доєднуються до вітань з нагоди Дня української писемності та мови.
Шануймо мову, історію, традиції нашого народу, зберігаймо і примножуймо його духовні цінності!
На зображенні може бути: 10 людей та текстНа зображенні може бути: 9 людей, екран та текст

Залишити коментар

*

captcha *