logo



08
Лис
2021

Актуальний діалог про гуманітарний дискурс

Міцні традиції філософських, релігієзнавчих, соціологічних, богословських студій у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича укотре згуртували багатьох дослідників методологічної культури гуманітарного пізнання.

5-6 листопада 2021 р. на базі кафедри філософії та культурології філологічного факультету тривала міжнародна наукова конференція «Гуманітарний дискурс в перспективі ХХІ століття: методологічні засади». Загалом режим був дистанційний (хоч і комунікативно цілком живий та наснажений потужною мисленнєвою енергією дискусій). Але окремі заходи відбулися й авдиторно – звісно ж, за участю лише тих працівників, що вакциновані проти ковід-19.

Форум поєднав наукові «голоси» 80 дослідників (23 докторів наук, 40 кандидатів наук, 10 аспірантів, 2 студентів).

Крім 4-х секцій («Передумови та соціокультурні контексти еволюції гуманітарних наук», «Статус і методологічні можливості новітнього гуманітарного знання», «Філософсько-культурологічні підвалини методології гуманітаристики», «Етичні й естетичні ціннісні виміри гуманітарно-наукового дискурсу»), результативно працювали й два круглі столи: «Соціальна функціональність релігії в умовах масштабних небезпек» і «Міждисциплінарний діалог фундаментального і прикладного знання: експертні практики».

Учасники конференції представляли 5 країн (Україна, Німеччина, Польща, Румунія, США). Географія українського представництва: Вінниця, Дніпро, Київ, Кропивницький, Львів, Харків, Хмельницький, Чернівці. Закордонні учасники були з таких міст: Байройт (Німеччина), Бакеу (Румунія), Слупськ (Польща), Сомерсет (США).

За результатами конференції до кінця листопада 2021 р. буде опубліковано збірник тез доповідей. Також планується друк статей учасників конференції в науковому часописі «Релігія та соціум».

Голова оргкомітету конференції – Роман Петришин, ректор університету. Співголови: Василь Балух, перший проректор (він відкрив конференцію і привітав учасників на пленарному засіданні); Борис Бунчук, декан філологічного факультету; Михайло Марчук, ініціатор та натхненник всього циклу конференцій у Чернівцях, присвячених філософії та методології гуманітарного пізнання (цей цикл працює вже багато років); Ольга Рупташ завідувачка кафедри філософії та культурології. Відповідальний секретар оргкомітету конференції – Ігор Руснак. Організатори круглих столів – Ірина Горохолінська та Олександр Мартиненко.

До організаційного супроводу конференції активно долучилася також ціла низка викладачів, науковців кафедри філософії та культурології (зокрема, модератори круглих столів та секцій Олександр Бродецький, Тетяна Радзиняк, Богдана Манчул, Людмила Подгорна, Роман Онуфрійчук).

Серед багатьох цікавих та евристичних подій конференції варта окремої згадки презентація реалізованого на межі логіки, аксіології та економіки оригінального дослідження Юліана Фінка, професора з університету міста Байройта (Німеччина). Попри пандемійні складнощі Юліан Фінк у дні конференції відвідав Чернівці. Також мала резонанс і лекція відомого правозахисника, громадського діяча, в’язня сумління радянського часу Йосифа Зісельса – «Деякі релігійні аспекти колективної ідентичності». Її було проведено в межах круглого столу «Соціальна функціональність релігії в умовах масштабних небезпек», в якому Йосиф Зісельс взяв активну експертно-дискусійну участь. Крім науковців, на цьому круглому столі діалогували релігійні діячі різних конфесій з України й інших країн, громадські активісти, а також головний спеціаліст відділу з питань релігій та національностей Управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Бухаров. В умовах пандемійних тривог особливо важливо було почути слово авторитетних релігійних активістів із закликом до вірян не ставати заручниками забобонів і спотворених уявлень, що перешкоджають ефективному доланню вірусних загроз. Хоча, звісно, спектр тем круглого столу був ширший, ніж лише пандемійні ризики).

Змістовні конференційні дискусії, безперечно, стануть додатковим імпульсом подальшого дослідницького пошуку й увиразнення чітких векторів його ціннісної та суспільної застосовності.

Репортаж підготував Олександр Бродецький

 

 

Залишити коментар

*

captcha *