logo



26
Жов
2021

Повстанська муза

13 жовтня, у переддень святкування Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва та Дня захисників та захисниць України на філологічному факультеті відбувся виховний захід «Повстанська муза», до якого були залучені учні Колінковецького ліцею Топорівської сільської ради.

 

 

Розпочався захід із прослуховування пісні у виконанні Володимира Вермінського «Там, десь далеко на Волині», яка стала лейтмотивом усього дійства.

Заступниця декана з навчально-виховної роботи, доцент кафедри української літератури Лариса Василівна Маркуляк звернулась до присутніх вступним словом: «Ця бадьора життєствердна пісня налаштовує нас на завтрашній день, адже 14 жовтня Україна відзначає славний День захисників і захисниць своєї держави. Ця дата пов’язана з нашою історією, із тими трагічними подіями, що відбуваються на Сході України. Ми осмислюємо героїчні звитяги нашого козацтва, нашого славного Січового лицарства, нескореність наших вояків УПА під час Другої світової війни. а також наших Воїнів Світла, які й сьогодні, кожну хвилину боронять Українську державу від московського агресора. Отож це свято об’єднує різні покоління, пов’язує українську історію нескореністю нації, її намаганням вибороти й утвердити власну державність. Упевнена: ніхто ніколи не порушить кордони нашої держави, якщо є такі хлопці і дівчата, які на Сході захищають право мирного життя для свого народу. Наші славні захисники добре розуміли й розуміють, що тільки молитва може освітлювати той шлях, який неодмінно приведе до перемоги. Тому невипадково Покровителькою нашого воїнства є Богородиця, а 14 жовтня об’єднує три свята: Покрови Божої Матері, День українського козацтва, День захисників та захисниць України, а також створення УПА».

Доктор філософії, отець Микола Васильович Шкрібляк повідав усім про істинне значення свята Покрови Богородиці:

«Я служу у храмі, який освячений на честь Покрови Богородиці. Не всі свята, які є в нашому календарі, відомі українцям, але всі добре обізнані, що свято Покрови Божої Матері традиційно відзначають саме 14 жовтня. Найбільш точно передає сакральний зміст і значення цього свята короткий піснеспів «Діва днесь предстоїть у церкві і з ликами святих невидимо молиться Богу за нас». Далі отець Микола розповів про те, як Аскольд і Дір прийняли християнство у Візантії, бо сама Богородиця стояла на колінах і молилася із візантійцями, накривши своїм омофором престол храму.

«Це свято покликане нагадати нам про те, що свята Богородиця завжди молиться з нами, якщо ми молимося за все те, що плодує, а не руйнує», – підсумував Микола Васильович.

Ведуча заходу, студентка 2-го року магістратури спеціальності «середня освіта», вчителька української мови та літератури Колінковецького ліцею Марина Ілащук-Ревега поділилася своїми міркуваннями щодо свят, які відзначають 14 жовтня: «З давніх-давен Богородиця вважалася Покровителькою українського козацтва. Тому недаремно свято Покрови збігається ще із багатьма державними святами, які ми будемо відзначати завтра, 14 жовтня. Отой образ сміливого чоловіка, який захищає честь і волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. І не важливо, яке це століття, – завжди знаходиться звитяжний воїн, захисник, який боронить свій народ. Цьогоріч Україна святкує 30-річчя своєї Незалежності, але насправді шлях до неї був довгим і тернистим. Не раз українцям доводилося відстоювати своє право на честь, гідність та свободу. Всі ці прагнення знаходили відгук у серцях людей, адже, як кажуть, «коли говорять гармати, музи не можуть мовчати». Тож чимало учасників воєнних баталій бралися за перо».

Лідер учнівського самоврядування Колінковецького ліцею Марина Цибуляк продекламувала поезію Надії Гуменюк «Покрова». Поезію упівця Михайла Дяченка «Минуле» виконала учениця 11 класу цього ж навчального закладу Анна Рябой, Поезії Олега Ольжича «Археологія» та «Дванадцять літ кривавилась війна» лунали із уст п’ятикурсниць філологічного факультету Аліни Михайлюк та Діани Томки.

На заході звучала також поезія представниці «вісниківської квадриги», активної діячки ОУН Олени Теліги, яку продекламували студентки-магістрантки 

Олександра Рослякова, Яна Козачук та другокурсниця Надія Гнатів.

 

Гармонійно й органічно до поетичної вервечки вплелася повстанська пісня «Серед дикого степу», яку виконав лауреат багатьох пісенних конкурсів, учень 9 класу Колінковецького ліцею Дмитро Банар.

Ведуча Марина Ілащук-Ревега зазначила, що з початку російсько-української війни на філологічному факультеті, в Колінковецькому ліцеї, зрештою, в багатьох навчальних закладах нашої України студенти та учні долучаються до акції «Напиши листа воїнові»: «Нашим захисникам, які оберігають нас від великого вторгнення Росії, необхідно відчувати підтримку. Тож слова глибокої вдячності всім тим, хто стоїть на сторожі Української держави, раз по раз лунають з уст школярів, студентів. Це є ознакою великої поваги до оборонців рідної землі». У цьому контексті зворушливим було читання школярами поезії «Лист воїнові»: «Солдате, солдате, прошу тебе щиро: від зла вбережи нашу Україну. А я впаду перед Богородицею додолу, щоб ти живим вернувся додому, щоб раділи поверненню діти, щоб усміхалися тобі квіти».

Підготувала –

Аліна МИХАЙЛЮК, студентка 1-го курсу магістратури

Залишити коментар

*

captcha *