logo



01
Жов
2021

«Їх тисячі лягло у бабин яр глибокий…»

«ЇХ ТИСЯЧІ ЛЯГЛО У БАБИН ЯР ГЛИБОКИЙ…»
30 вересня 2021 р. до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру в онлайн-форматі відбувся культурно-мистецький захід «Їх тисячі лягло у Бабин Яр глибокий…», зініційований кафедрою сучасної української мови філологічного факультету за участю кафедри історії України факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
Модератор заходу Іванна СТРУК, кандидат філологічних наук, асистент, старший наставник кафедри сучасної української мови, зазначила, що у вересні українська та світова спільнота щороку вшановує День пам’яті жертв Бабиного Яру, який є символом Голокосту та нацистських злочинів на українській землі, наголосила на тому, що від рук фашистів тоді загинули не тільки євреї, а й українці (військовополонені, культурно-громадські діячі, учасники національно-визвольного руху).
У культурно-мистецькому заході взяла участь доктор історичних наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи з питань навчально-виховного процесу Тамара МАРУСИК, яка сказала, що Бабин Яр – це одна з найбільших трагедій в історії України періоду Другої світової війни. Це трагедія, що відлунює в душах людей усього світу, тому проводити заходи, спрямовані на збереження національної пам’яті, за участю двох гуманітарно зорієнтованих факультетів надзвичайно важливо в умовах сьогодення.
Доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри сучасної української мови Світлана ШАБАТ-САВКА зазначила, що Бабин Яр ‒ одна із трагічних сторінок, яка чорним кольором вписана в історію України, як Голодомор, як примусове виселення етнічних українців з Польщі, як депортація кримських татар. І ми, українці ХХІ ст., повинні пам’ятати всіх, хто там, у Бабиному Яру, був жорстоко вбитий і замучений, бо Бабин Яр ‒ це трагедія єврейського та українського народу.
Кандидат філологічних наук, доцент кафедри історії України Світлана ГЕРЕГОВА розповіла студентам про страшні події Бабиного Яру, про трагедію Голокосту, про історичні обставини, які склалися в Києві у вересні 1941 р., зазначивши, що спільні заходи філологічного факультету та факультету історії, політології і міжнародних відносин мають на меті запобігти повторенню злочинів проти людяності, покликані зберігати національну пам’ять. Історичну частину заходу продовжила студентка 403 групи факультету історії, політології та міжнародних відносин Ірина КУБАШОК, репрезентувавши інформацію про Бабин Яр як меморіальний центр Голокосту.
У культурно-мистецькому заході взяли участь студенти 401 групи, які, згадуючи тих, хто загинув страшною мученицькою смертю 80 років тому в Бабиному Яру, читали вірші О. Теліги, В. Сосюри, М. Бажана, М. Кіяновської (Тетяна МІЖІНСЬКА, Людмила БОРЩИК, Анна-Діана ВІКОВАНЮК, Тетяна ЧИЖЕВСЬКА, Марія КУЗЕНКО), виконували пісні (Ельвіра КОЖОКАР), що є відгомоном тих моторошних подій, демонстрували ілюстрації жахіть Бабиного Яру на тлі «Танго смерті», яке стало символом Голокосту в музиці.
Бабин Яр – це трагедія всього людства, але сталася вона на українській землі. Пам’ятаймо про цю страшну сторінку в історії України, єднаймося ‒ незалежно від національної належності, релігійних чи політичних вподобань, бо УКРАЇНА ЄДИНА!

Залишити коментар

*

captcha *