logo



29
Вер
2021

Кафедра журналістики провела міжвузівський семінар

Кафедра журналістики організувала міжкафедральний семінар, на якому дослідники обговорили стан регіональних медіа та їх перспективи. До дискусії приєдналися викладачі кафедри журналістики Кам’янець-Подільського національного університету ім.І.Огієнка, журналісти та студенти.

Спікери обговорили теми, жанри, походження та тональність медійного контенту, професійні стандарти, присутність матеріалів з ознаками замовності. Вони опиралися на власні моніторинги регіональних ЗМІ Буковини та Хмельниччини, що дозволило виокремити теми, які мало порушуються журналістами, та жанри, які стали рідкісними в медіа. Дослідники застерегли перед зловживанням кримінальним контентом та наголосили на потребі медіаекології. Вони окреслили брак таких тем, як війна, реформування в державі, корупція. Висловили рекомендації покращувати жанрову палітру ЗМІ, адже домінують в основному інформаційні матеріали, повідомлення прес-служб та розважальні публікації. Втрачається аналітика, репортажі, кореспонденції, розслідування. Немає опитувань громадян. Загалом люди як джерела інформації дуже мало присутні у ЗМІ і майже зовсім не залучені експерти. Особливу увагу дослідники звернули на медіастандарти, зокрема збалансованість інформації та повноту викладу.

Колеги з КПНУ ім.І.Огієнка зібрали думки представників регіональних видань та синтезували проблеми, з якими сьогодні стикаються місцеві медіа – відсутність підтримки роздержавлених ЗМІ та загалом продуманої концепції інформаційної політики в державі, кадрові проблеми, труднощі редакцій з переходом на нові цифрові формати. До обговорення активно приєднувалися журналісти. Захід викликав зацікавлення і в представників суспільного мовника як медіа, який демонструє найкращі стандарти.

Наприкінці дискусії редактор ІА «Всі новини Хмельницького» Максим Фарина підсумував, що такі розмови потрібні для професійного середовища і завжди корисно замислитися над тим, як можна покращити якість професії.

Залишити коментар

*

captcha *