logo



03
Сер
2021

Взаємодія культурологів і практиків культури – лейтмотив літньої культурологічної школи для юних гуманітаріїв

Викладачі, аспіранти, студенти кафедри філософії та культурології філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича взяли активну участь в організаційних, а головне – творчо-просвітницьких заходах літньої культурологічної школи «Культурна екстраваганца: Чернівці 2021»

Цей креативний та інтенсивний цикл подій спільно реалізували Media Hub Bukovyna (його натхненник – кандидат політичних наук Андрій Гев’юк) і кафедра філософії та культурології.

Упродовж двох тижнів (з 19 по 31 липня ц.р.) учасники школи (а це творчо заповзятливі студенти Чернівецького обласного фахового коледжу мистецтв імені С. Воробкевича, учні ряду шкіл міста, а також і студенти молодших курсів університету) поринали у змістовні, наснажені інтерактивом лекції, майстер-класи, інтелектуальні ігри; досліджували секрети роботи музеїв, телеканалів, редакцій часописів, арт-майстерень. І, звісно, в межах цього спілкувалися з творчими особистостями різних царин культури – знаними митцями; провідними медійниками, журналістами; менеджерами культурних установ і проєктів; науковцями, викладачами.

Прикметно, що учні літньої школи були не лише слухачами, а самі проводили бесіди, інтерв’ю, даючи змогу творцям культури та її аналітикам небанально розкритися перед авдиторією. А авдиторія була широка – завдяки трансляції всіх заходів на інтернет-ресурсах, телеканалах та подальшому збереженню відеозаписів у You Tube та соцмережевих сторніках Media Hub Bukovyna й кафедри філософії та культурології.

Від кафедри енергійну участь в організаційних та освітніх заходах літньої школи взяли доктор історичних наук, професор Ігор Возний (гарант магістерської освітньо-професійної програми з культурології), аспірантка Ірина Лазоревич (професор Ігор Возний та Ірина Лазоревич в тих чи інших формах долучалися практично до всіх подій циклу). Читали лекції, давали інтерв’ю, проводили вікторини і докторка філософських наук професорка Марія Чікарькова (гарантка бакалаврської освітньо-професійної програми з культурології), доктор філософських наук, доцент Олександр Бродецький, докторка філософських наук, доцентка Ірина Горохолінська, магістрантка культурологічної освітньо-професійної програми Діана Тучак. Допомогу в координації роботи надавав і студент-культуролог Олександр Бабкин .

Відрадно й показово, що серед успішних творчих постатей Буковини, з якими зустрічалися учасники літньої школи, були й випускники кафедри філософії та культурології попередніх років (раніше – філософсько-теологічного факультету), зокрема, відомий публіцист, телеведучий Святослав Вишинський і талановитий поет, виконавець власних творів Олег Осташек.

А відкрив літню школу в перший день її роботи перший проректор Чернівецького університету, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Василь Балух (який впродовж багатьох років викладає низку курсів студентам-культурологам). Проректор звернувся до юних шанувальників культури й культурології з вітальними словами.

Участь кафедри філософії та культурології в цьому інтелектуально жвавому, динамічному, евристичному просвітницькому циклі – важливий крок із популяризації культури і культурологічних знань. Тут синергійно сполучилися творчі сили практиків культурного процесу Буковини й науковців-освітян.

Для бакалаврської та магістерської освітніх програм з культурології, що функціонують в Чернівецькій Alma Mater, це, серед іншого, і вдало реалізована нагода конструктивного та комплексного діалогу зі стейкголдерами.

Залишити коментар

*

captcha *