logo



29
Чер
2021

Цьогорічним лавреатом премії Станіслава Вінценза став професор ЧНУ ім. Ю. Федьковича Петро Рихло

Лавреатом премії Станіслава Вінценза “За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів” 2021 року став Петро Рихло – український літературознавець, есеїст, перекладач, член Українського ПЕН-Центру.

Петро Рихло – професор кафедри зарубіжної літератури, теорії літератури та слов’янської філології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, директор Австрійської бібліотеки в Чернівцях. Відзначений численними літературними преміями – імені Дмитра Загула, Пауля Целана (Україна), Ґеорґа Дегіо, Райнера Кунце (Німеччина), володар медалі “На славу Чернівців”, Хреста за заслуги Німеччини, Австрійського почесного хреста за внесок у науку і мистецтво, Почесної відзнаки австрійської землі Каринтія та ін.

Петро Рихло – єдиний целаніст в Україні, перекладач та упорядник 10-томного українського зібрання поезій Пауля Целана, автор монографії «Поетика діалогу. Творчість Пауля Целана як інтертекст».

У перекладах Петра Рихла вийшло майже 40 книг німецькомовних авторів українською мовою –Пауля Целана, Рози Ауслендер, Манеса Шпербера, Карла Еміля Францоза, Юри Зойфера, Зельми Меербаум-Айзінґер, Альфреда Ґонґа, Ґреґора фон Реццорі, Ґеорґа Дроздовського, Йосифа Бурґа, Агарона Аппельфельда, Залці Ландман, Райнера Кунце, Яна Ваґнера та інших.

Він – автор монографій, укладач антологій німецькомовної літератури Буковини, численних публікацій українською, німецькою, польською та російською мовами.

Премію Вінценза вручають в Україні з 2018 року. Вона створена на вшанування пам’яті вченого й письменника, автора гуцульської епопеї, тетралогії “На високій полонині”. Нагороду Петру Рихлу було вручило на форумі Via Carpatia у Верховині.

Залишити коментар

*

captcha *