logo



13
Тра
2021

СТУДЕНТИ ЧЕРНІВЕЦЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ ПРОЄКТУВАЛИ ФІЛОСОФСЬКІ СМИСЛИ В ЛАНДШАФТІ МІСТА

Відбувся конкурс арт-об’єктів із філософським змістом. У ньому брали участь студенти ІІ курсу факультету архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва, які в цьому семестрі слухають курс філософії. Викладає філософію на цьому факультеті доцентка кафедри філософії та культурології Світлана Балінченко, котра й ініціювала цю подію.

Студенти розробили чотири міждисциплінарні проєкти, в яких спробували втілити задум архітектурно-містобудівничого увиразнення міфу про печеру Платона; значущість та евристичний смисл запитальності у філософії, концепції детермінізму та lifelong learning. Відповідно, перед глядачами постали графічні образи у форматі муралу, арт-об’єктів та паркових комплексів.

А 12 травня 2021 року відбулась підсумкова відеоконференція з обговорення результатів.

До складу конкурсної комісії увійшли знані фахівці з різних міст, представники філософської, архітектурної та мистецтвознавчої галузей: Віталій Лях (Київ), Олександр Бродецький (Чернівці), Ольга Барановська (Одеса), Тетяна Продан (Львів), Олена Свідлер (Дніпро – Тель-Авів), Пінхас Фішель (Київ).

Усі експерти надали письмові коментарі й рекомендації авторам проєктів. Під час підсумкової конференції Ольга Барановська, Тетяна Продан та Віталій Лях поділились своїми враженнями з учасниками, зазначили важливість кожного компоненту створеного філософсько-архітектурного простору, підкреслили багатовимірність задіяних у проєктах філософських ідей (наприклад, можливість різних інтерпретацій печери, принципу доміно, знаку питання, комунікації, знання), важливість позиції глядача і децентралізації в культурі.

Кожен експерт автономно оцінював роботи, розподіляючи їх за шкалою 1-4. Саме тому так здивував результат: три з чотирьох проєктів отримали однакову кількість балів (17 балів) за сумою оцінок.

Але з цих трьох проєктів (з однаковою сумою балів експертів) усе ж є один, якому жоден ескперт не поставив оцінку, нижчу за два бали. Саме його автори й здобули перше місце.

Це твір «Хто? Де? Коли?» Миколи Кузіка та Вікторії Кошман (оцінки експертів 2-4) – арт-об’єкт для парку на вул. Йосипа Главки: знак питання в центрі мобільної моделі астролябії з іменами філософів і датами на орбітах.

Друге місце (оцінки експертів 1-4) розділили проєкти Катерини Мельник (арт-об’єкт, присвячений філософській концепції детермінізму) та творчого тандему Скіпор Анастасії й Стояна Сергія (арт-об’єкт «Міф про печеру» для Театральної площі).

Третє місце посів проєкт муралу, присвяченого філософії «постійного, довічного навчання» (lifelong learning), для будинку на перехресті вул. Героїв Майдану та вул. Сторожинецької, авторка – Катерина Белінська.

За словами ініціаторки цього оригінального та важливого заходу Світлани Балінченко, результати конкурсу будуть оформлені й передані Чернівецькій міській раді до розгляду.

Учасникам конкурсу бажаємо і надалі натхнення та натхненності, творчих злетів, балансу в професійному самовизначенні практичного успіху, інтелектуального неспокою та естетичного новаторства!

Залишити коментар

*

captcha *