logo



26
Кві
2021

Методологічний діалог чернівецьких дослідників – викладачів та здобувачів PhD-програми з релігієзнавства

У межах регулярного циклу науково-методологічних семінарів для аспірантів освітньо-наукової програми з релігієзнавства, що функціонує в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, 21 квітня 2021 р. відбувся черговий захід. Його провів доктор філософських наук, доцент кафедри філософії та культурології Олександр Бродецький для PhВ-здобувачів Віталія Гунька, Володимира Кухарчука та Ірини Лазоревич.

Академічна зустріч була присвячена місцю релігієзнавчих та богословських студій в сучасному гуманітарному пізнанні (з урахуванням, звісно, й українського контексту трансформації методологічних орієнтирів цих академічних галузей). Олександр Бродецький обміркував пункти дотику, а водночас відмінності предметних сфер богослов’я і релігієзнавства; можливості й межі їхньої міждисциплінарної комунікації.

З аспірантами вівся й діалог про новітні релігієзнавчі та богословські розвідки у світі та нашій країні. Віталій Гунько, Володимир Кухарчук та Ірина Лазоревич ділилися досвідом та окремими ускладненнями власного методологічного пошуку. У взаємодії зі спікером та гарантом цієї освітньо-наукової програми доктором філософських наук Миколою Шкрібляком і докторкою філософських наук, доценткою Іриною Горохолінською аспіранти координували концептуальну «оптику» розробки дослідницьких проблем, які є предметом їхніх студій.

Зважаючи на тематичні вектори досліджень PhD-здобувачів, Олександр Бродецький закцентував своє бачення специфіки застосування сучасних релігієзнавчих методологічних стратегій до таких груп проблем: 1) релігійна свідомість і питання культурної ідентичності; 2) умови соціальної дієвості ідей релігійної етики різних конфесійних орбіт; 3) ціннісний потенціал сучасного релігійно тематизованого мистецтва.

Залишити коментар

*

captcha *