logo



23
Бер
2021

Плідний захід у межах регулярного циклу науково-методичних семінарів для аспірантів-релігієзнавців

   У межах планового циклу науково-методичних семінарів для здобувачів наукового ступеня доктора філософії зі спеціальності «Релігієзнавство» (цей цикл на регулярній основі функціонує на кафедрі філософії та культурології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича) 19 березня мали нагоду взяти участь у цікавій та корисній академічній події. Розглядалася тема «Актуальні аспекти сучасного релігієзнавчого дискурсу». На запрошення викладачів освітньо-наукової програми PHd з релігієзнавства і її гаранта доктора філософських наук Миколи Шкрібляка спікером виступив знаний український релігієзнавець та філософ, доктор філософських наук, професор – Юрій Чорноморець (м. Київ).

Цей науковець обміркував провідні вектори розвитку української релігієзнавчої думки (з урахуванням світового контексту релігієзнавчих студій). Також було дано низку важливих, справді евристичних, рекомендацій здобувачам щодо роботи над дисертацією. Ці рекомендації, зокрема, торкалися кристалізації наукової новизни в дисертаційній розвідці, способів її здобуття та методів її наукової верифікації.

Юрій Чорноморець здійснив і своєрідний моніторинг українських та світових фахових видань з філософсько-релігієзнавчих наук, проаналізував тенденції редакційної політики в Україні та закордоном, запропонував орієнтири щодо оптимізації якості публікаційційної активності молодих науковців.

Лунали й цікаві міркування про релігієзнавчу методологічну культуру та навички її формування й вдосконалення, зокрема, й щодо методики ведення аспірантами своєрідного методологічного щоденника ходу власного дослідження. Захід набув жвавої діалогічної конфігурації.

Майбутні доктори філософії та викладачі кафедри активно ставили запитання, дискутували. Ефект від науково-методичного семінару, безперечно, позитивний і з теоретичного погляду, і з науково-прикладного та комунікативного.

Дякуємо професорові Юрію Чорноморцю за продуктивну бесіду, а гарантові освітньо-наукової програми «Релігієзнавство» докторові філософських наук Миколі Шкрібляку за модерацію зустрічі.

У заході взяли участь здобувачі наукового ступеня доктора філософії зі спеціальності «Релігієзнавство» (Віталій Гунько, Володимир Кухарчук, Ірина Лазоревич, Андрій Квік), викладачі кафедри філософії та культурології (зокрема, і її завідувачка докторка філософських наук Ольга Рупташ). Приєдналися та брали участь також і зацікавлені магістранти (зокрема, Святослав Васкул).

(Репортаж підготувала Ірина Лазоревич)

Залишити коментар

*

captcha *