logo



23
Гру
2020

Здобувачка наукового ступеня PHd – учасниця інтенсивної міжнародної комунікації в аспекті соціально значущих етичних ініціатив

Аспірантка ІІІ року навчання за спеціальністю 031 – релігієзнавство вже кілька років поспіль поєднує формальну і неформальну освіту, систематичний інтерес до академічної науки та активність у соціальній роботі. Ірина Лазоревич, випускниця філософсько-теологічного факультету, а нині – аспірантка, вже чотири роки досить успішно реалізовує себе в соціальній сфері. Зараз Ірина працює соціальною працівницею у БО «100%ЖИТТЯ.Чернівці», де надає соціальні послуги уразливим групам населення. Вона часто зазначає, що саме навчання на філософсько-теологічному факультеті (а нині – кафедрі філософії та культурології філологічного факультету) сформувало її світоглядну позицію, вказало їй вектор життєвого розвитку та актуалізувало бажання допомагати іншим. Бо філософсько-релігієзнавча освіта, зі слів Ірини, це не лише джерело світової мудрості, це потужний інструмент для кристалізації чітких та слушних моральних орієнтирів особистості.

Є в Ірини й досвід міжнародної співпраці в рамках соціальної діяльності. Зокрема, у липні, 2018-го року молода науковиця і соціальна працівниця стала учасницею конференції HIV-2018 у Нідерландах, де протягом 3-х тижнів обговорювалися ключові питання відповідальності за своє здоров’я та здоров’я іншого, надання якісних соціальних послуг та нівелювання стигми та дискримінації ключових груп населення у соціумі (в контексті лікування та профілактики ВІЛ). У квітні, 2019-го року Ірина стала учасницею Erasmus+ проєкту «Gender equality in and through media» де навчалася правильно та неупереджено висвітлювати гендерно-чутливі соціальні питання. Тренінг зібрав представників 8 країн у Славську, Україна. У травні того ж року дівчина відвідала Болгарію, ставши учасником Erasmus+ проєкту ««More competent – more confident» де отримала навички викладання сексуальної освіти для підлітків.

У вересні того ж року Ірина стала учасницею проєкту «Global Youth» у Молдові. Проєкт порушував питання цілей сталого розвитку та роль молоді для їхньої реалізації. Ірина репрезентувала соціальну сферу. У грудні, 2019-го вона відвідала Литву. Цього разу як учасниця проєкту «Youth for peaceful society» де, як соціальна працівниця, вивчала способи нівелювання конфліктів.

У грудні 2020-го року Ірина стала учасницею міжнародного онлайн-проєкту «Speak UP!», де протягом трьох тижнів представники різних країн навчалися використовувати сторітелінг як ефективний інструмент реакції на соціальні виклики.

Однак, соціальна робота – не єдине, на чому зосереджена міжнародна активність Ірини. У січні, 2019 року аспірантка відвідала тренінг «Bridges to ENpower» (Польща) на якому навчалася ефективно проводити заняття та здобула всі необхідні навички для роботи зі студентами. А в липні, 2018 року Ірина стала учасницею мистецького проєкту  «Nature +» в Італії, Морфассо, де протягом тижня активісти з 6 країн аналізували виклики сучасного мистецтва та технічний прогрес як рушій змін у мистецтві. Ця тематика безпосередньо стосується проблеми, яку аспірантка досліджує у своєму релігієзнавчому дисертаційному дослідженні. Безперечно, навички соціальної працівниці, яка пов’язана із реагуванням на гострі проблеми сьогодення сприятимуть і роботі Ірини Лазоревич у науковому проекті молодих науковців «Соціальна функціональність релігії в умовах масштабних небезпек: ідейно-теоретичний та практичний виміри», наказ МОН України № 1537 від 4.12.2020). Науковою керівницею цього проекту є доцентка кафедри філософії та культурології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Ірина Горохолінська. А Ірина Лазоревич – у числі дослідників, що працюють у цьому проєкті.

Своїм прикладом Ірина демонструє важливість світоглядної освіти для пошуку себе, свого місця в житті й прагнення робити щось вагоме. Не боятися бути собою і пробувати себе у тих сферах, які викликають інтерес та здаються важливими. Бути не спостерігачем змін, а самому формувати зміни.

Залишити коментар

*

captcha *