logo



12
Лют
2021

Діалог про богословську освіту в університеті

Хоч і молода, але вже традиція… Жива традиція…

Другий рік поспіль студенти та викладачі богословських освітньо-професійних програм у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, а також запрошені експерти згуртовуються в цікавій творчій ініціативі, що синтезує академічність, дослідництво, естетичну налаштованість і зорієнтованість до Сакрального.

Нині, як і торік, “День православного богослов’я в університеті” створив нагоду для продуктивного спілкування науковців, педагогів, студентів, релігійних лідерів (стейкголдерів богословських бакалаврської та магістерської освітніх програм), громадських активістів, медійників. Зустріч відбувалася у Блакитній залі.

До речі, у Чернівецькому університеті богословський і релігієзнавчий діалог нерідко ведеться у широкому міжконфесійному та міжсвітоглядному форматах. Але традиції православного богослов’я, як відомо, тут також міцні та творчі в історичному і культурному вимірах.

Тож цікаве обговорення тривало в міждисциплінарному полі богослов’я, релігієзнавства, філософії освіти, мистецтвознавства.

Лейтмотивною темою цього разу став богословський кластер освітнього процесу саме в Чернівецькому університеті. Цю тему обмірковували у синхронічному та діахронічному аспектах, адже богослов’я як галузь освіти було в ХІХ ст. серед, так би мовити, “співзасновників” нашого університету. Богословський, філософський і правознавчий – це історично перші три факультети університету в Чернівцях. А відродилося тут богослов’я зі здобуттям Україною Незалежності.

Під час зустрічі науковий діалог сполучався з регістрами сакральної музики в проникливому виконанні вокальних формацій студентського наукового товариства “Academia Orthodoxa” та “Менестрель”, заснованих свого часу на філософсько-теологічному факультеті, спадкоємицею якого стала тепер кафедра філософії та культурології.

Приємно та прикметно, що участь у заході взяли й випускники філософсько-теологічного факультету різних років. Вони працюють за фахом та підтримують і людські, і професійні контакти з Alma Mater, сприяючи функціонуванню та розвиткові відповідних освітніх програм.

Серед учасників сьогоднішньої події – архієпископ Чернівецький і Хотинський Православної Церкви України Герман Семанчук (бакалавр філософії й магістр богослов’я); завідувачка кафедри філософії та культурології, докторка філософських наук, доцентка Ольга Рупташ; заступниця декана філологічного факультету, кандидатка філологічних наук, доцентка Лариса Маркуляк; доктор філософських наук, доцент Микола Шкрібляк; кандидат історичних і богословських наук, доцент Микола Лагодич (гарант магістерської програми з богослов’я); кандидат історичних і богословських наук, доцент Микола Щербань (гарант бакалаврської освітньої програми з богослов’я); кандидат історичних наук Ігор Луцан; кандидат наук з богослов’я Микола Марусяк; інші представники студентсько-викладацького, експертного, пастирського середовища.

Модерував подію її ініціатор та натхненник кандидат філософських наук, старший науковий співробітник університету Олександр Марчук.

 

Репортаж підготував Олександр Бродецький

Залишити коментар

*

captcha *