logo



05
Лют
2021

Лекція знаного в Україні та закордоном дослідника культури – для чернівецьких магістрантів-культурологів

Початок семестру подарував нові нагоди для міжуніверситетської співпраці в межах реалізації магістерської освітньо-професійної програми «Культурологія» на кафедрі філософії та культурології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

4 лютого 2020 р. професор кафедри слов’янської філології та загального мовознавства Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, автор кількох підручників з культурології, а водночас і знаний митець Семен Абрамович на запрошення викладачки курсу докторки філософських наук, професорки Марії Чікарькової прочитав лекцію для магістрантів-культурологів у межах курсу «Методологія та аксіологія культурологічних досліджень». У фокусі уваги були цінності, трансформація їхнього розуміння в різні епохи, формування аксіології культури як наукової дисципліни, маркери відображення цінностей у культурологічних (і гуманітарних загалом) студіях тощо.

Істотну увагу було приділено релятивності погляду на цінності як вихідну проблему культури, а також релігійним системам давнини як кластерам формування аксіологічних уявлень. Як альтернативу постмодерністському переконанню в рівноцінності різних галузей духовного досвіду людства професор С. Абрамович запропонував твердження про ієрархічність будь-яких систем, що існують у царинах  природи, суспільства й духу.

Прикметно, що лектор спирався в основному на матеріал авторського підручника, виданого у творчому тандемі з викладачкою курсу «Методологія та аксіологія культурологічних досліджень» професоркою Марією Чікарьковою (Абрамович С., Чікарькова М.  «Культурологія», видання 3-тє;  Київ: Видавничий дім «Кондор», 2018. 452 c.). Зміст лекції було увиразнено великою кількістю яскравих прикладів з історії культури.

Лунали також запитання з боку студентської аудиторії та компетентні, ґрунтовні відповіді на них професора Семена Абрамовича.

Залишити коментар

*

captcha *