logo



15
Січ
2021

Привітання Редькві Ярославу Петровичу

У ці чарівні різдвяно-новорічні дні святкує славний ювілей кандидат філологічних наук, доцент кафедри історії та культури української мови філологічного факультету Ярослав Петрович Редьква. З 1994 року Ярослав Петрович – спершу асистент, а з 2000 року – доцент рідної кафедри. Упродовж усього цього часу керує дипломними та курсовими роботами студентів, викладав і викладає лекційні курси: „Історія лінгвістичних учень”, „Порівняльна граматика слов’янських мов”, „Комп’ютерна лінгвістика”, „Польська мова як друга слов’янська”, спецкурс „Українська та слов’янська ономастика”. У 2004/2005 навчальному році працював на посаді лектора Яґеллонського університету (Краків, Польща).

1998 року Ярослав Петрович успішно захистив кандидатську дисертацію на тему „Гідронімія Західного Поділля”. Сьогодні активно працює над докторською дисертацією. Під його керівництвом захищено дві дисертаційні роботи на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук.

З 2006 року і донині виконує обов’язки заступника декана філологічного факультету з наукової роботи та міжнародних зв’язків. Викладачі та студенти факультету завдяки наполегливій праці пана Редькви Я.П. як координатора мають можливість стажуватися і навчатися за різними програмами прямої та кредитної мобільності, отримувати подвійні дипломи в провідних університетах Польщі.

2010 року Ярослав Петрович створив „Центр славістичних студій SLAVIA” й успішно очолює його впродовж усіх цих років. З його ініціативи при Центрі організовано „Курси інтенсивного вивчення польської мови”.

Завдяки наполегливій творчій праці, компетентності, високому професіоналізмові пан Редьква Я. П. шанований серед колег, студентів, наукової спільноти не тільки України, але й країн Європи. Він входить до складу редколегій кількох міжнародних часописів, у т.ч. індексованих у базах даних Scopus та Web of Science: „Problems of Onomastics”, „Rivista Italiana di Onomastica”, „Translatorica and translata”, „Rocznik Przemyski”. Є членом Міжнародної Асоціації Ономастичних наук – ICOS; почесним членом „Research Support Scheme” фонду Дж. Сороса (Прага, Чехія) та Міжнародної школи гуманітарних наук Центральної і Східної Європи (Варшавський університет); членом „Towarzystwa Naukowego KUL” (Люблінський католицький університет). З 2008 року є членом Української ономастичної комісії НАН України (Відділення літератури, мови та мистецтвознавства Інституту української мови НАН України).

Для всіх, хто знає  Ярослава Петровича, він – насамперед чудова людина, яка вміє творити добро, сенсом життя якої є служіння Слову. Справжній наставник та взірець для студентів, авторитетний науковець, доброзичливий колега, а для своєї родини – турботливий син, чоловік, батько.

Шановний Ярославе Петровичу, нехай щастям та здоров’ям, добром і радістю повниться Ваше життя! Нехай щоденна дорога буде встелена любов’ю, повагою, вдячністю! Нехай життєдайна творча енергія ніколи не покидає Вас! Бажаємо Вам упевнено йти вперед до нових здобутків та перемог! Нехай у всіх планах та починаннях Вас супроводжує яскравий успіх і наукові досягнення, робота приносить тільки задоволення й щедрі результати, новий день дарує натхнення, нові відкриття та звершення ще на многії і благії літа!

Нехай дунаї щастя розіллються,

й життя озéра сповняться добра,

джерела радості хай ріками здаються,

з роси й води – на многії літа!

 

Колектив кафедри історії та культури української мови філологічного факультету

Залишити коментар

*

captcha *