logo



29
Тра
2020

З вишиванкою в серці

 

21 травня у Всесвітній день вишиванки відбулося розширене засідання наукового гуртка, що діє на кафедрі сучасної української мови. Його керівник – АЛЛА АНТОФІЙЧУК, кандидат філологічних наук, доцент, докторант кафедри, розпочала урочисте засідання, розповіла про історію виникнення Дня вишиванки й відзначила важливість його проведення.  У роботі засідання взяли участь студенти філологічного факультету, викладачі кафедри сучасної української мови та гості ‒ випускниці філологічного факультету: ОЛЬГА ДЕНИСОВА ‒ співробітник Чернівецького обласного художнього музею та ІВАННА СТЕФ’ЮК ‒ кандидат філологічних наук, письменниця й етнограф.

З вітальним словом до присутніх звернулася завідувач кафедри сучасної української мови, доктор філологічних наук, професор СВІТЛАНА ШАБАТ-САВКА, яка відзначила, що вишиванка – не лише традиційний український одяг, це оберіг, це національна святиня, що символізує звʼязок поколінь, відображає неповторну українську культуру. У ній закодовано історію народу, його життєву мудрість, душу та волю. Водночас українська вишиванка ‒ це завжди сучасно, красиво й модно.

Студентка третього курсу спеціальності «Філологія (українська мова та література)» АНАСТАСІЯ ПАВЛЮК репрезентувала інформативно-пізнавальну доповідь-презентацію про історію вишиванки, яка вже в добу палеоліту була популярною та високо цінувалася серед наших пращурів. Доповідачка розповіла про найперші вишиванки, про символізм елементів, що їх використовують при створенні вишиванок, стародавні мотиви орнаментів, які й досі зберігаються у вишивальних техніках. Особливо цікавою була інформація про символічне використання вишиванок у давнину та в сучасному житті.

ОЛЬГА ДЕНИСОВА здійснила екскурс в історію буковинської вишиванки, розповіла про особливості її орнаментики й мотивів оздоблення в різних регіонах нашої області – рівнинних та гірських. Розповідь супроводжувала демонстрація ексклюзивних експонатів Чернівецького обласного художнього музею.

ІВАННА СТЕФ’ЮК виступила перед учасниками з доповіддю «Сорочка як гонор і сорочка як знак». Письменниця поділилася своїми спостереженнями щодо вживання та розрізнення слів «вишиванка», «вишивана сорочка», «сорочка», ознайомила слухачів з цікавими біографічними моментами представників української інтелігенції кінця ХІХ – ХХ століття, у гардеробі яких вишиванка була традиційним вбранням, – Івана Франка, Олени Пчілки, Василя Стуса.

Студенти другого курсу спеціальності «Середня освіта (українська мова та література)» АННА-ДІАНА ВІКОВАНЮК і ДІАНА ГРИГОРІЙЧУК прочитали вірші сучасних авторів. Професійним виконанням українських пісень вразили студентка четвертого курсу спеціальності «Філологія (українська мова та література)» ОЛЕНА ГОРБАТЮК і студентка другого курсу спеціальності «Середня освіта (українська мова та література)» ЕЛЬВІРА КОЖОКАР.

Безперечно, проведення таких заходів надзвичайно важливе для розвитку й формування національно свідомої особистості, для збереження звʼязку між поколіннями, для продовження тяглості народних традицій у майбутнє.

Залишити коментар

*

captcha *