logo



15
Бер
2024

14 березня 2024 р. відбувся Всеукраїнський інтелектуальний студентський онлайновий турнір до 210-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка “Всесвіт Шевченка: українська ідентичність у часі та просторі”

У турнірі змагалося 24 команди закладів вищої і передвищої освіти, серед яких – і команда Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича „ЗОЛОТА НИТКА”.
Наукова бібліотека виявила якнайбільше сприяння нашій університетській команді: забезпечили обладнане місце для гри (особливо подяка Оксані Бабій, ученому секретареві бібліотеки), якісний зв’язок (особлива подяка Олегові Шилюку, заступникові директора біблітеки з інформаційних технологій), виставку книг Шевченкіани „Т. Г. Шевченко – майстер слова і пензля” (особлива подяка Тетяні Мурашевич, завідувачці науково-методитчним відділом, та співробітницям відділу).
Готуючись до гри, учасниці команди „ЗОЛОТА НИТКА”, мали різнобічні джерела для пошуку важливих та маловідомих фактів про життя і творчість Т. Г. Шевченка, про його творчу спадщину (багатотомні видання живопису та графіки; енциклопедії; видання „Кобзаря” в Україні та в діаспорі, факсимільні та препринтні видання поетичних творів).
У складі команди – студентки філологічного факультету: Міла Жебчук (капітан команди), Вікторія Горобець, Марія Чуй, Анастасія Руснак, Оксана Остап’юк, Вікторія Яремин, Ангеліна Логош, Валерія Добрякова, Юлія Микитин, Катерина Сліпченко.
Саме для цього турніру команда обрала гасло з поезії Т. Шевченка:

Орися ж ти, моя ниво,
Долом та горою!
Та засійся, чорна ниво,
Волею яснóю!
Орися ж ти, розвернися,
Полем розстелися!
Та посійся добрим житом,
Долею полийся!
Розвернися ж на всі боки,
Ниво-десятино!
Та посійся не словами,
А розумом, ниво! (Т. Шевченко, 1860 р.)

Ідея гри полягала в тому, щоб на відзначення 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка популяризувати серед молоді найважливіші факти, пов’язані з життям і діяльністю українського національного пророка, геніального поета й талановитого художника.
Змагання відбувалося на платформі Kahoot. Учасникам гри запропонували відповісти на 30 питань вікторини. За кількістю правильних відповідей та швидкістю їх надсилання формувалася рейтингова таблиця з результатами кожного учасника. Загалом у вікторині взяли участь 174 гравці.
Перебіг гри був напружений і гострий. Учасники команди „Золота Нитка” в багатьох проміжних результатах перебували на перших позиціях рейтингу, а за остаточними підсумками команда ввійшла до складу переможців турніру, посівши 2-е місце. Такий результат забезпечила своїй команді Вікторія Горобець, студентка 203 групи філологічного факультету.
Турнір відбувся на платформі Zoom.
Від 2021 р. такі турніри організовують Олена Скаченко, завідувачка науково-методичного відділу наукової бібліотеки Київського національного університету культури і мистецтв, та Катерина Вірютіна, заступник директора з бібліотечної роботи Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка, – як координаторки, а співкоординаторами виступають представники закладів освіти.
Команду „Золота Нитка” підготувала до участі в турнірі професор кафедри сучасної української мови Людмила Ткач, яка виступила співорганізатором турніру від Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Залишити коментар

*

captcha *