logo



22
Лют
2024

НІ, НАША МОВА НЕ ЗГИНЕ, ЇЇ НЕ ЗНИЩАТЬ СИЛИ ЗЛІ! (Володимир Сосюра)

До Міжнародного дня рідної мови в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича відбувся культурно-мистецький захід «Ні, наша мова не згине, її не знищать сили злі!», що його організувала кафедра сучасної української мови спільно з Чернівецьким обласним об’єднанням Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. В ошатній Шевченківській залі цей захід об’єднав тих, хто залюблений у рідне слово, хто плекає, оберігає, популяризує та шанує українську мову як найдорожчий скарб, переданий нам, українцям ХХІ ст., у спадок.

На урочистостях з нагоди свята виступили ІВАН ДЕРДА ‒ голова правління Чернівецького обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, народний артист України, професор кафедри музики; Світлана МАСЛОВСЬКА – голова Заставнівської районної «Просвіти», ТАМАРА МАРУСИК ‒ доктор історичних наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи з питань навчально-виховного процесу, БОРИС БУНЧУК – доктор філологічних наук, професор, декан філологічного факультету,  СВІТЛАНА ШАБАТ-САВКА ‒ доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри сучасної української мови, які у своїх виступах відзначили важливу роль української мови як чинника державотворення, як  потужного інструмента боротьби з російським окупантом, маркера національної ідентичності.

На культурно-мистецькому заході звучали прекрасні українські пісні та вірші, відеосюжети та інсценізації у виконанні студентів філологічного факультету (Юлія КОНСТАНТИНЮК, Наталія ЗАХАРЮК, Ольга ЩУР, Юліана ЯКИМЕНКО, Мар’яна ХАРЮК, Арсен ХРЕБТАК); мистецькі виступи тріо бандуристів та вокального ансамблю «Лілея» кафедри музики факультету педагогіки, психології та соціальної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича; Аріадни ГЕРАТ – студентки Буковинського державного медичного університету. Родзинкою свята був неймовірний виступ хору «Заставнівська «Просвіта». У заході взяв участь отець-капелан Роман ГРИЩУК, який поділився своїми розмислами про роль рідної мови в умовах сьогодення, про посутнє значення у вихованні національно свідомої особистості воїна, священника та вчителя! Студентам-переможцям вручили грамоти за участь у творчому конкурсі до Міжнародного дня рідної мови (Юліана ЯКИМЕНКО, Катерина ГІРШМІЛЛЕР, Тетяна ЛЕВИЦЬКА, Вікторія ГОРОБЕЦЬ, Яна САБЛУК, Владислав КУЗЬМЕНКО, Вікторія ДЗЮБАК, Марина КУЧЕР, Ольга ВОЛОЩУК, Валерія БУРИК. Модерували святкове дійство, що розпочалося в розкішній Шевченківській залі, проте закінчилося в укритті, Андрій КАПАЦИ й Ангеліна ЛОГОШ – студенти філологічного факультету, які були відзначені грамотами  Чернівецького обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

З любов’ю до рідної мови, до України!

Все буде Україна!  

Залишити коментар

*

captcha *