logo



08
Гру
2023

Педагогічна синергія: гостьова лекція проф. Ольги КОПУСЬ «Організація освітнього процесу в закладах вищої освіти»

06 грудня 2023 року студенти-філологи, які вивчають курс «Методика викладання української мови» (викладачі – проф. Олена Кульбабська й доц. Оксана Максим’юк), мали змогу прослухати гостьову лекцію доктора педагогічних наук, професора кафедри української філології і методики навчання фахових дисциплін Ольги Антонівни Копусь, першого проректора з навчальної та науково-педагогічної роботи ДЗ «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського». Зустріч лекторки зі здобувачами освітніх програм спеціальності 014 «Середня освіта (українська мова і література)» та 035 «Філологія» першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівнів вищої освіти відбулася на платформі Google Meet.
Тема лекції – «Організація освітнього процесу в закладах вищої освіти» – актуальна з огляду на особливості функціювання системи освіти в умовах воєнного стану в Україні, що зумовлює інтенсивний пошук нових підходів до навчання, інноваційних форм організації процесу неперервної освіти, ефективних психолого-педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій тощо.
Ольга Копусь з опорою на нормативно-правову базу визначила ключове поняття «система освіти», сконцентрувавши увагу авдиторії на її видах і формах, складниках і рівнях, а також обґрунтувала правові засади функціювання різнотипних закладів освіти в умовах автономії та інтеграції з ринком праці.
Наступна частина лекції викликала неабияке зацікавлення слухачів, оскільки поєднала теоретичний виклад («Дистанційне навчання – сучасна освітня технологія», «Основні форми онлайн-комунікації») та практичні аспекти щодо критеріїв вибору вебсередовища, зокрема засобів взаємодії суб’єктів дистанційного навчання (Google, електронні пошти Gmail та Outlook, відеоконференції Google Meet і Teams, хмарні сховища Google Диск та OneDrive, онлайн-інструмент графічного дизайну Canva тощо), інтерактивних методів навчання української мови в ЗВО. Інформацію спікерки увиразнили три мультимедійні презентації, QR-коди та інші корисні покликання.
Окрім того, викладачі й студенти мали змогу ознайомитися з функціоналом центру для командної роботи Teams, який ефективно використовують здобувачі вищої освіти в Університеті Ушинського (чат для нарад, файлообмінник та корпоративні програми).
На лекції Ольга Копусь ініціювала діалог із студентами-філологами щодо анонсованої реформи ЗВО (за проєктом Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій школі»), переваг і недоліків дистанційної освіти (синхронного / асинхронного режимів навчання).
Щиро вдячні високошановній Ользі Антонівні Копусь за панорамне висвітлення освітніх проблем і дієвих заходів, що забезпечують рівний доступ до навчання під час воєнного стану, створюють передумови для утримання студентів і педагогів у сфері впливу української системи освіти.
Дякуємо Збройним Силам України за можливість навчатися, працювати, жити.

Залишити коментар

*

captcha *