logo



01
Гру
2023

Про філософію, мистецтво, цінності і безпеку спілкувалися аспіранти-філософи зі стейкголдерами

Віталій Мудраков та Ірина Лазоревич – випускник і випускниця філософсько-теологічного факультету (нині кафедри філософії та культурології філологічного факультету) Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, доктори філософії, які діяльним прикладом засвідчують вагу світоглядно-філософських знань для соціуму, для культури, для особистості.

Доцент Віталій Мудраков працює на міждисциплінарній межі філософії, політології, релігієзнавства. Нині він дослідник у Вестфальському університеті в Мюнстері, Німеччина.

Ірина Лазоревич поєднує релігієзнавчі та естетичні студії із соціально-експертною, правозахисною і письменницькою діяльністю. Вона зараз –  експертка проєкту «Підтримка урядових реформ в Україні».

І сьогодні, 30 листопада 2023 р. вони як стейкголдери провели спільний науково-експертний семінар (а по суті, дві тематично узгоджені лекції) під загальною назвою «Цінності і безпека: потенціал філософії та мистецтва».

Безпосередньою адресною аудиторією стали аспіранти, що навчаються та провадять свої дослідження на філософській освітньо-науковій програмі, яка діє на кафедрі. Але в роботі семінару взяли участь також і науковці, викладачі кафедр філологічного факультету, аспіранти релігієзнавчої програми, магістранти й студенти – філософи, богослови, культурологи.

Тема виступу Ірини Лазоревич – «Естетичні смисли та ідентичність: контекст війни проти рашизму», Віталія Мудракова – «Гуманітарна безпека та ідентичність: ціннісні й методологічні аспекти». Обидві теми було розкрито влучно, презентативно, а водночас ґрунтовно.

Ірина Лазоревич проаналізувала дієвість слова, образу, символу, комунікативної та волонтерської згуртованості людей культури в боротьбі проти рашистських загарбників, співвіднісши це з осмисленням тенденцій сучасних ідентичнісних змін в Україні. Переконливості й емпатійності викладу додавало те, що й сама Ірина як письменниця та волонтерка активно діє на культурному фронті нашого руху до перемоги.

Віталій Мудраков запропонував низку евристичних методологічних засобів осмислення явища гуманітарної безпеки та її ціннісних обріїв – з урахуванням досвіду й українських, і світових досліджень. Ідеї Віталія стосувалися й того, як робити ефективнішими можливості українських гуманітарного дискурсу і гуманітарної політики в міжнародному контексті.

Дві теми вдало доповнили одна одну й викликали жвавий діалог учасників семінару. З рефлексіями щодо порушених питань висловилися, зокрема, завідувачка кафедри, докторка філософських наук Ольга Рупташ; гарант філософської освітньо-наукової (PhD) програми, доктор філософських наук (модератор події) Олександр Бродецький; кандидат філософських наук Ігор Руснак; аспіранти Мирослава Петращук; Михайло Ончуленко.

Такі заходи, безперечно, вдало доповнюють контекст навчання й дослідництва аспірантів і ефективно орієнтують поєднувати теоретичні та соціально значущі можливості філософських знань.

Велика подяка Віталію Мудракову та Ірині Лазоревич за співпрацю і за гідне представлення в професії та в гуманітарній активності своєї Alma Mater – кафедри філософії та культурології ЧНУ імені Юрія Федьковича.

Залишити коментар

*

captcha *