logo



01
Лис
2023

День української писемності

Цьогоріч кафедра історії та культури української мови святкувала День української писемності та мови не лише в колі студентів філологічного, а й інших факультетів.

Студенти 101 і 103 груп філологічного факультету разом з десятикласниками Кам’янського ліцею Кам’янської громади Чернівецької області, вихованцями вчителя української мови та літератури, учителя-методиста Оксани Дмитрівни Щербань ознайомилися з цікавими фактами з історії української мови та писемності, довідалися про важливість професії філолога, учителя-словесника. Разом зі студентами доторкнулися до таємниць українського слова, мали нагоду відчути важливість уміння тонко і доречно використовувати всі його можливості (викладач – проф. Колесник Н.С.). До зустрічі долучилася також магістрантка 502 групи Ірина Біла,  розповівши учням про те, у яких сферах може себе реалізувати філолог, а також про перспективи якісної філологічної освіти і важливість пропагувати українську мову та культуру саме сьогодні, у часи воєнного лихоліття.

Упродовж свята і підготовки до нього студенти 101 групи на заняттях з “Української мови за професійним спрямуванням” (викладач – канд.філ.наук Стрілець І.В.) мали також змогу зібрати цікавий матеріал, проаналізувати та озвучити актуальні теми щодо фемінітивів у військовій сфері, порівняти лексику війни 2014 і 2022 рр., досліджувати найуживаніші слова після 24.02.22 та найпопулярніші пошуки в системі Google з початком повномасштабної війни в Україні.

Активну участь у святкуванні взяли першокурсники факультету іноземних мов: 111-113, 116, 151 групи (викладач – доц. Гуцуляк І.Г.) та факультету педагогіки, психології та соціальної роботи, спеціальність «початкова освіта»  (викладач – канд.філ.наук Гажук-Котик Л.Г.), долучившись до написання Радіодиктанту національної єдности.

Студенти 114 і 115 груп факультету іноземних мов (викладач – канд.філ.наук Стрілець І.В.) також провели для одногрупників “Солов’їне шоу”, інтелектуально-розважальну вікторину, підготували цікаві кросворди.

Студенти 101 і 103 груп факультету історії, політології та міжнародних відносин (викладач – канд.філ.наук Стрілець І.В.) виступили з цікавими доповідями про українську мову Х-ХІІ ст. і мову доби козаччини, про Нестора Літописця, пам’ять якого вшановуємо цього дня та який «пов’язав історію України з історією світу».

Дякуємо студентам ЧНУ за активність, творчість, згуртованість і спрагу до знань!

 

 

Залишити коментар

*

captcha *