logo



31
Жов
2023

Релігія і теперішнє суспільство у фокусі уваги учасників Круглого столу

Як уже сповіщалося, 27 і 28 жовтня на базі кафедри філософії та культурології філологічного факультету відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Соціально-гуманітарні дискурси сьогодення: світоглядні та ціннісні аспекти».

У її межах працювали також кілька Круглих столів, зокрема, й організований працівниками проєкту молодих науковців «Соціальна функціональність релігії в умовах масштабних небезпек: ідейно-теоретичний та практичний виміри» (номер державної реєстрації 0121U109446, наукова керівниця проекту – Ірина Горохолінська, яка й була модераторкою заходу).

У Круглому столі взяли участь українські релігієзнавці, а також релігійні діячі Буковини та інших регіонів.

Діалог був предметний та плідний, й у фокусі його уваги – передусім проблематика соціальної активності релігійних спільнот в умовах військової боротьби України проти рашистських загарбників.

Роман Онуфрійчук (старший пресвітер Чернівецького обласного об’єднання УЦХВЄ) окреслив особливості волонтерського руху цього релігійного об’єднання в умовах війни.

Ніяра Мамутова (голова «Ліги мусульманок України») обміркувала вплив війни на зміни в релігійному та соціальному житті мусульманських громад України.

Роман Грищук (протоієрей, благочинний ПЦУ в Глибоцькому районі Чернівецької області, капелан) висвітлив тенденції громадянської активності православних пастирів в умовах військової агресії Росії (з акцентом на буковинський контекст).

Юрій Чорноморець (доктор філософських наук, професор кафедри богослов’я та релігієзнавства Українського державного університету імені Михайла Драгоманова (м. Київ), волонтер) проаналізував шляхи та перешкоди реалізації соціальної відповідальності релігійних лідерів в умовах війни.

Людмила Филипович (докторка філософських наук, професорка, провідна наукова співробітниця відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України (м. Київ)) методологічно і з практичною зорієнтованістю осмислила актуальні вектори релігієзнавчих досліджень під час воєнного стану.

Серед учасників обговорення також були релігієзнавці Оксана Горкуша (Київ), Олександр Бродецький (Чернівці), Ігор Луцан (Чернівці) та інші.

 

Залишити коментар

*

captcha *