logo



27
Вер
2023

НАУКОВО-МИСТЕЦЬКІ ЧИТАННЯ «ГОРИЗОНТАЛІ Й ВЕРТИКАЛІ ПРОФЕСОРА НІНИ ГУЙВАНЮК»

У величній когорті відомих українських мовознавців вирізняється постать Ніни ГУЙВАНЮК – доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри сучасної української мови (1994‒2013 рр.) Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, активної громадсько-культурної діячки Буковини, відмінника освіти України, заслуженого працівника освіти України. Щоб ушанувати світлу памʼять про незабутнього вчителя, кафедра сучасної української мови зініціювала проведення науково-мистецьких читань «Горизонталі й вертикалі професора Ніни Гуйванюк». 26 вересня в ошатній 66 авдиторії філологічного факультету такий захід відбувся за участі викладачів та студентів трьох українознавчих кафедр (кафедри сучасної української мови, кафедри української літератури, кафедри історії та культури української мови).

Завідувач кафедри сучасної української мови, проф. Світлана ШАБАТ-САВКА, модератор заходу, зазначила, що горизонталі та вертикалі проф. Ніни Гуйванюк створили систему координат успішної жінки ‒ жінки-науковця, жінки-матері, жінки-берегині рідного слова. Вона залишила добру памʼять по собі, посіяла благодатне зерно, яке, попри час і різні випробування, проростає, колоситься, дає рясні врожаї. Під науковим керівництвом Ніни Василівни захищено 13 кандидатських та 3 докторські дисертації. Вона ‒ авторка понад 300 наукових праць з синтаксису та діалектології української мови, з лінгводидактики та лінгвостилістики, двох одноосібних монографій «Формально-семантичні співвідношення в синтаксисі» (1999), «Слово – речення – текст» (2009); 22 підручників з української мови та літератури для загальноосвітніх і вищих навчальних закладів, 36 навчальних і навчально-методичних посібників для студентів-філологів; співавтор фундаментальної колективної праці «Синтаксис сучасної української літературної мови: Проблемні питання» (1994), написаної разом із проф. І. Слиньком та доц. М. Кобилянською. Багатогранність проф. Ніни Гуйванюк виявилася і в поетичній збірці «Душі моєї білий птах» (2012), у фольклорному збірнику «З голосу мами: Фольклорний світ села Волиці» (2013).

У своєму виступі декан філологічного факультету, проф. Борис Бунчук відзначив важливу роль проф. Ніни Гуйванюк як завідувача кафедри, мудрого керівника, потужного науковця, наставника студентської молоді в житті факультету, у створенні прекрасного колективу, у проведенні міжнародних та всеукраїнських конференцій, у популяризації української мови.

З науковими доповідями та спогадами виступили: проф. СВІТЛАНА ШАБАТ-САВКА, яка представила різновекторний науковий феномен проф. Ніни Гуйванюк, зосереджений у царині синтаксису, діалектології та лінгводидактики; спогадами про свого вчителя поділилася проф. Олена КУЛЬБАБСЬКА, виокремлюючи визначальні життєві віхи проф. Ніни Гуйванюк та її ключові праці; проф. Наталія РУСНАК окреслила науковий доробок у царині діалектології, увиразнила важливу роль проф. Ніни Гуйванюк у виході «Словника буковинських говірок» (2005); своїми розмірковуваннями про поетичну та фольклористичну творчість Ніни Гуйванюк поділилася проф. Лідія КОВАЛЕЦЬ, вияскравлюючи глибину філологічного мислення високоавторитетної науковиці, водночас люблячої доньки, турботливої дружини та матері; вірш-присвяту незабутній Ніні Василівні, керівникові наукової роботи, прочитала доц. Іванна СТРУК.

У науково-мистецьких читаннях взяли участь студенти 2 та 4 курсу філологічного факультету спеціальностей «Філологія (українська мова та література)» та «Середня освіта (українська мова та література)»: Юлія КОНСТАНТИНЮК, Ангеліна ЛОГОШ, Наталія ЗАХАРЮК, Марта ЗАБРОДСЬКА, Тетяна ОЛЕКСЮК, Анна ГАЛЯК, Богдан РУМЯНЦЕВ. До заходу в онлайн-режимі приєдналися науковці з різних закладів вищої освіти України, зокрема ‒ проф. Наталія Кондратенко з Одеського національного університету імені І. І. Мечникова; проф. Людмила Марчук та доц. Анжеліка Попович із Камʼянець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка; проф. Микола Степаненко та доц. Ніна Степаненко з Національного університету біоресурсів і природокористування України. Справді, її життя, життя проф. Ніни Гуйванюк, нагадувало «гірський потік». Потік наукових ідей, добрих порад, потік великої любові. Вона дала нам, своїм учням, незабутні уроки поваги до рідного слова, до мови, до України, уроки великого мистецтва бути справжньою жінкою. У ці вересневі дні, коли 10 років тому вона відійшла у світле занебесся, у місце свого вічного спочинку, ми доземно вклоняємося своєму УЧИТЕЛЕВІ! Світла пам’ять про Ніну Василівну назавжди в наших серцях.

Залишити коментар

*

captcha *