logo



16
Лип
2023

Крізь терни до зірок, або Як першокурсники видавали журнали

Випуск 4-х журналів різного спрямування став підсумком опанування студентами 105 групи спеціальності «Журналістика та кросмедійність» навчальними курсами «Газетно-журнальні жанри» (доц. Т. Смолдирева) та «Поліграфічний дизайн і верстка» (доц. Р. Пазюк).

За чотири місяці ми здолали чималенький шлях (читай: творчий процес) від ідеї, формування команд-редакцій та обрання редакторів – до виходу в світ готових медіапродуктів у форматі онлайн. Розроблення концепцій, вибір тем, втілення у рубрики, сторінки, заголовки і жанри, а на кульмінацію дизайн, верстка і друк сигнальних екземплярів у кольорі – хто казав, що не зможемо?

Стартові умови були жорсткими: 16 сторінок, по 2 публікації, обов’язкова центральна тема «Війна», візитівки-представлення команд, наповнені інформацією титульні сторінки, ілюстрації, реклама, дотримання сучасних правил розробки макетів та колористики…

Навчальні вимоги, сформульовані у силабусах (знання, навики і вміння), мали бути втілені у творчі проєкти. Це чи не перший наш досвід самостійної командної роботи майже в польових умовах.

Натхнення й радість творчості вдихнули у «рибу»** життя.

До практики у ЗМІ готові.  А до самостійної роботи? – Ще трохи/багатенько повчитись, повправлятись, покреативити – і вперед!

105 група

Довідково про журнали і редакції*

«Війна мовою фактів»: Ірина Маціборська, Богдана Данко, Вероніка Демянчук, Надія Лаврук, Марина Труфен, Каріна Шелудченко.

«Звершення»: Марія Титор, Аріна Культасова, Світлана Марчук, Ангеліна Петльована, Олег Пшеничний, Сніжана Скомороха

«ARThouse»: Юлія Яськова, Вікторія Дмитрієва, Тетяна Маковій, Андріана Фарбатюк, Олександра Шеремет, Надія Штефанич

«Artistic Chernivtsi»: Анастасія Артенюк, Аліса Бобель, Анна Кіндюк, Валерія Руснак, Олександра Павловська.

*Знайти журнали: тут

** «Риба» – шаблон, заготовка (друкар.термін)

Залишити коментар

*

captcha *