logo



10
Лип
2023

Літня школа з культурології та філософії

Літня школа культурології та філософії працювала 30 червня та 1 липня 2023 р. на базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (кафедри філософії та культурології філологічного факультету).

Аби дати змогу взяти участь і нечернівчанам, цього разу організатори обрали онлайн-формат.

Ініціаторка школи – Марія Чікарькова, докторка філософських наук, професорка (гарантка бакалаврської культурологічної освітньо-наукової програми, що функціонує на згаданій кафедрі). Перший день Літньої школи мав культурологічну домінанту. Другий – філософську.

Для зареєстрованих учасників працювали викладачі і випускники магістратури та аспірантури кафедри – Марія Чікарькова, Ольга Рупташ, Олександр Бродецький, Роман Рошкулець, Ірина Лазоревич, Василь Борук.

У фокусі уваги були секрети цифрового мистецтва (Марія Чікарькова), роль практичної культурології (Василь Борук), драматичний досвід мистецької творчості українців на війні і щодо війни (Ірина Лазоревич), рефлексії про справедливість як ідею і як практику (Роман Рошкулець). Практичний блок школи передбачав тренінг з механізмів ефективних рішень (Ольга Рупташ) й інтелектуальну гру «Кмітливість та креатив» (Олександр Бродецький).

Прикметно, що серед спікерів школи – випускники кафедри, які саме цьогоріч захистили свої, відповідно, магістерське (Василь Борук) та PhD (Ірина Лазоревич) дослідження. Вони поєднують теоретичні компетенції із активною участю в цікавих мистецьких та гуманітарних ініціативах. І цей актуальний досвід додатково сприяв переконливості їхнього діалогу з учасниками Літньої школи.

Усі викладачі Літньої школи побдали про цікаве презентаційне увиразнення матеріалів та співзучність порушуваних проблем з живими інтересами небайдужої до гуманітарних тем молоді.

Звісно, набагато більше таких й інших важливих тем стануть щоденним досвідом пізнання та осмислення тих, хто обере цього року навчання на освітніх програмах кафедри. Зокрема, на магістерській програмі з філософії та бакалаврській і магістерській програмах з культурології. Будемо раді ділитися знаннями з цих глибоких і насправді доволі практично важливих сфер.

Залишити коментар

*

captcha *