logo



04
Лип
2023

Про громадянську відповідальність релігійних спільнот і лідерів дискутували в університеті

3 липня 2023 р. науковці кафедри філософії та культурології філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (доктори і кандидати філософських наук Ольга Рупташ, Микола Шкрібляк, Олександр Бродецький, Ірина Горохолінська, Ігор Руснак) взяли експертно-консультативну участь в роботі розширеного засідання Чернівецької обласної Ради Церков і релігійних організацій. Цей міжконфесійний форум, як відомо, функціонує при обласній адміністрації.

Захід відбувся в Червоній залі центрального корпусу університету. Модерували подію секретар згаданої Ради Іван Чернушка та лідер одного з конфесійних об’єднань регіону Манолій Даник. Були присутні не лише члени ради – провідники конфесій і юрисдикцій краю (чимало з яких – випускники філософсько-теологічного факультету нашого університету), а й широке представництво інших служителів та активістів різних конфесій. Працювала разом з учасниками й заступниця начальника Чернівецької обласної військової адміністрації Юлія Грицку-Андрієш. Взяли діяльну участь і відомі українські релігієзнавці – професори Людмила Филипович та Віталій Докаш.

Прикметно, що на зустрічі пролунала аж ніяк не лише «дипломатична», «протокольна» риторика. Були озвучені першорядно принципові в умовах війни речі ціннісного та безпекового змісту – про запобігання подальшій дії в релігійному просторі України бацил «русского міра». Важливі слова й рефлексії саме в цьому руслі виголосили релігієзнавці Людмила Филипович, Микола Шкрібляк, Олександр Бродецький, священник і громадський діяч Роман Грищук  (а також ряд інших учасників заходу).

Світлини – з ФБ-сторінок Чернівецької ОВА, Чернівецько-Хотинської єпархії ПЦУ та Людмили Филипович.

Залишити коментар

*

captcha *