logo



30
Чер
2023

Дисертація про сакральні смисли у сучасному мистецтві – плід творчої праці Ірини Лазоревич

23 червня 2023 р. в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича успішно захищено дисертацію «Аксіосфера сакрального в мистецтві сьогодення: релігійно-антропологічний контекст і діалогічний потенціал» на здобуття наукового ступеня доктора філософії зі спеціальності «Релігієзнавство».  Авторка –  Ірина Лазоревич (у 2018 – 2022 рр. аспірантка кафедри філософії та культурології філологічного факультету). Науковий керівник – Олександр Бродецький (доктор філософських наук, доцент цієї кафедри). Це перший PhD-захист у межах діяльності в університеті релігієзнавчої освітньо-наукової програми (третього рівня вищої освіти).

Компетентну оцінку цієї релігієзнавчо-міждисциплінарної розвідки, її наукової цілісності та новизни на різних етапах руху до успішного захисту здійснили кафедра філософії та культурології (завідувачкою кафедри є докторка філософських наук, доцентка Ольга Рупташ), разова спеціалізована вчена рада у складі докторок філософських наук Марії Чікарькової (голова ради, Чернівці), Марії Петрушкевич (Остріг), доктора філологічних наук Семена Абрамовича (Камянець-Подільський), доктора соціологічних наук Сергія Яремчука (Чернівці), кандидатки філософських наук Ірині Григорків-Коротчук (Чернівці). Аналіз праці і схвальні відгуки щодо її результатів надано також у низці звернень, що офіційно надійшли до спеціалізованої вченої ради: від доктора філософських наук Віталія Туренка (Київ), кандидата філософських наук Геннадія Целковського (Київ), кандидатки філософських наук Анни Слубської (Чернівці).

На різних ланках передзахисного процесу фаховими думками про дослідження, побажаннями й рекомендаціями ділилися також релігієзнавці й філософи Микола Шкрібляк (гарант освітньо-наукової програми), Микола Лагодич, Ірина Горохолінська, Ігор Руснак, Руслан Халіков та інші колеги, що брали участь у науковій комунікації під час апробації результатів дослідження на кафедральних обговореннях, конференціях, семінарах, у фахових публікаціях.

Спасибі за організаційне сприяння в підготовці процедури захисту вченій секретарці університету доцентці Наталії Якубовській.

Вітання дослідниці та її близьким! І надалі – натхнення в різноманітних гуманітарно-наукових, соціально значущих та мистецьких активностях на благо України, її і теперішніх днів, і мирної розбудови після Перемоги!

Залишити коментар

*

captcha *