logo



27
Лют
2023

Презентація нової поетичної збірки «Закладка» Дмитра Лазуткіна

         21 лютого 2022 р., у  Міжнародний день рідної мови, у Мармуровій залі Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича відбувся літературно-мистецький захід: Дмитро Лазуткін, знаний український поет, журналіст, спортивний коментатор, воєнний кореспондент, волонтер завітав до студентів та поціновувачів поезій з презентацією своєї нової поетичної збірки «Закладка». Організував захід філологічний факультет,  модераторкою була Лариса Маркуляк.

         Дмитро Лазуткін цікавий для різних груп читачів – від затятих апологетів естетики до любителів медитативної літератури, від поціновувачів класичної силабо-тоніки до верлібролюбів.

Музика композитора Бориса Севастьянова чудово доповнювала виступ Дмитра Лазуткіна та надавала особливої атмосфери у Мармуровій залі.

Спочатку автор зачитував довоєнні тексти: вони наповнені передчуттями, котрі подекуди нагадують пророцтва. Проте світовідчуття у Дмитра Лазуткіна після 24-го лютого докорінно змінилося. Як військовий кореспондент він побував на Сумщині, Харківщині, Чернігівщині, Київщині, де почув чимало жахливих приватних історій, що, вочевидь, вплинуло на його поезію. Так з’явився жанр поезії-репортажу. Тепер це зовсім інший спосіб ліричного висловлювання: тут немає місця римам, а жорсткий порядок слів віддзеркалює реальність. «Війна – не римована», – розмірковує автор.

         На презентації звучала також інтимна лірика автора, яка вирізняється ніжністю й чуттєвістю і, безумовно, змушує вірити у палке почуття – кохання.

         Поезія Дмитра Лазуткіна і спосіб презентування її – мелодекламація пронизує душу, змушує задуматися. Тож слухачі були вражені майстерним виконанням поезії під супровід фортепіано.

         Щиро вдячні шановному Дмитрові Лазуткіну та Борисові Севастьянову  за щирість та відкритість. Радо чекатимемо Вас в ошатних залах нашого університету з новою поезією – повоєнною, радісною, переможною. Слава Україні!

Залишити коментар

*

captcha *