logo



18
Гру
2022

Етика та економіка у фокусі уваги науковців університету

Економісти, філософи, релігієзнавці, богослови, соціологи, культурологи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича зустрілися 16 грудня 2022 р. у стінах філологічного факультету для цікавої фахової бесіди – міжкафедрального наукового семінару. Обговорення стосувалося пунктів дотику етики й економіки. Організатори події – кафедра фінансів і кредиту (економічний факультет) і філософії та культурології (філологічний факультет).

А передував теоретичній роботі зворушливий виступ молодих і глибоких поетів – Марини Горбатюк та Яна Гуцула.

Основними спікерами семінару були професори й доценти обох кафедр. Завідувач кафедри фінансів і кредиту, професор Петро Нікіфоров обміркував низку актуальних аспектів потенційної взаємодії філософів та економістів щодо етизації соціально-економічних процесів. Доцент Микола Шкрібляк торкнувся теми осмислення феномена грошей та інших економічних категорій у наративах Біблії і співвідніс біблійне розуміння із контекстами сьогодення. Доцентка Оксана Гнатчук та кандидатка соціологічних наук Катерина Шестакова проаналізували етичні виміри соціального забезпечення в країнах Євросоюзу з акцентом на конструктивний досвід для України. Доцентка Софія Кучерівська розглянула зв’язки економічних і ціннісних реалій соціального захисту в Україні.

Модерували – завідувачка кафедри філософії та культурології, доцентка Ольга Рупташ та доцент кафедри фінансів і кредиту, керівник Центру співпраці з підприємствами Євген Ткач (такий формат міжкафедральних заходів – це його ініціатива).

У жвавих й евристичних дискусіях взяли участь викладачі та здобувачі освіти обох кафедр. Відвідав захід та долучився до обговорень і декан економічного факультету професор Руслан Білоскурський.

Діалог змістовно поєднав прикладні та методологічні лінії. Доповідачі неодноразово підкреслювали, що світоглядні й економічні науки, – це різні грані Людинознавства, які дуже потребують синергії і на науковому рівні, і в живому горнилі соціального буття та комунікації. І безперечно, у царині освіти. Співпраця кафедр триватиме.

Залишити коментар

*

captcha *