logo



28
Лис
2022

Брак електричного світла – не перешкода для світла Думки (про Філософський турнір у стінах Резиденції)

У Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича вже знають: кінець листопада, крім різних інших подій в житті Alma Mater, знаменується ще й цікавими спалахами Любові до Мудрості.

Адже щороку – з нагоди Всесвітнього дня філософії – кафедра філософії та культурології скликає студентів різних факультетів та інститутів на Філософський турнір.

От і 24 листопада 2022 року, відбулася така інтелектуальна гра.

Як і перший Філософський турнір (що був 2019 року), цьогорічний також тривав в ошатних залах центрального корпусу університету – колишньої Резиденції Митрополитів Буковини та Далмації.

У 2020 та 2021 роках через карантин подія відбувалася в режимі відеозв’язку, тобто онлайн. І це символічно, що цього року знову наживо. Лютування ворога не змусить українців, зокрема, й здібну молодь, перестати згуртовуватися, щоб мислити, спілкуватися та творити!

Нинішня конкурсна програма, як і раніше, передбачала і дебати на актуальні соціально-ціннісні теми, і різноманітні вікторини та творчі випробування: як у відбірковому раунді, де взяли участь 15 команд, так й у фіналі. До речі, на всіх локаціях за вихід у фінал велася справді гостра боротьба гідних одне одного опонентів. Наприклад, команди філологічного факультету (капітанка – Софія Скрипник) і факультету історії, політології та міжнародних відносин (капітанка – Оксана Богуцька) розділило всього 0,25 бала. Але турнірна таблиця є турнірна таблиця, й у відборі вони посіли, відповідно, друге та перше місця.

В елегантній Червоній залі Резиденції зійшлися для фінальної гри 4 команди. Це делегати двох факультетів: 1) історії, політології та міжнародних відносин і 2) іноземних мов. Фінал передбачав брейн-ринг на кмітливість, ерудицію та вміння мислити парадоксально, а також ряд інших творчих забав.

Один з окремих конкурсів фіналу, до речі, цілком стосувався нашого українського генія Григорія Сковороди – його думки та постаті. Це була така собі відкрита розминка, де могли проявити себе не лише фіналісти, а всі присутні. Адже ідеї Григорія Савича – наша спільна гордість і духовна розрада! (300-річчя з дня народження мислителя, як відомо, святкуватимемо невдовзі).

Для цього, як і для інших конкурсів, викладачі кафедри філософії та культурології підготували цікаві візуалізаційні увиразнення. На жаль, реалії суворих часів війни не дали змоги учасникам побачити ілюстрації до завдань, адже для цього потрібна була техніка, яка не могла працювати через відсутність нині в корпусах університету електрики. Та попри це всі розуміли: завдані агресором прикрощі безпорадні перед духом і творчою снагою українців. Тож Слово звучало і Думка жила! Торжество Любові до Мудрості в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича відбулося й залишило в душах викладачів та студентів світлі враження.

Над організацією Філософського турніру працювали викладачі, працівники, аспіранти, магістранти кафедри філософії та культурології. Зокрема: завідувачка Ольга Рупташ (модераторка фінальної гри); координатори всього ланцюга організаційних і творчих процесів Ігор Руснак, Тетяна Радзиняк, Ірина Григорків-Коротчук; члени журі на локаціях і під час фіналу – Ірина Починок, Олександр Бродецький, Ірина Григорків-Коротчук, Марина Хацаюк, Святослав Рачук, Аліна Венгер, Антон Попаденко. Багато хто з цих колег, а також інші викладачі кафедри – Роман Рошкулець, Світлана Балінченко, Ірина Горохолінська – активно долучалися й до напрацювання оригінальних конкурсних завдань та пробудження у спудеїв філософського ентузіазму і їхньої самоорганізації в команди.

Загалом же взяли участь у турнірі – представники п’яти факультетів й одного інституту. Деякі факультети були представлені не однією, а кількома командами, що свідчить про популярність Любові до Мудрості серед студентства університету.

Ну, а тепер про призерів.

Перше місце здобула команда факультету історії, політології та міжнародних відносин (Демцун Юлія, Сухоруков Артем, Пастух Анастасія, Гончарюк Владислав, Сироїжко Богдан).

Другу сходинку турнірної таблиці розділили між собою дві команди факультету іноземних мов (Ковалюк Ольга, Чорна Юліанна, Олексюк Олена, Абрамчук Анастасія, Морар Вероніка, Озарко Ліза, Грушаник Софія, Лотинець Яна, Хвойна Вікторія, Письменний Тарас).

А «бронза» – у ще однієї команди вже згаданого факультету історії, політології та міжнародних відносин (Богуцька Оксана, Плескач Олександра, Столяр Анна, Чекіт Ярослав, Марищук Надія).

Вітаємо переможців і призерів! Їм, звісно, було вручено символічні призи, чільне місце серед яких належить книжкам.

Але також вітаємо й усі інші команди і персонально їхніх учасників! Вони виступили гідно, і ціла низка їхніх представників влучно відповідала також на питання відкритого конкурсу з глядацької зали під час фінальної гри. Отже, крім уже названих, з подякою згадаймо й інших учасників.

Філологічний факультет представляли 3 команди, куди входили Скрипник Софія, Ілащук Іван, Чокалюк Олександра, Лободюк Олеся, Рабинюк Антоніна, Петей Юлія, Сеньків Анастасія, Качур Ірина, Ходан Тетяна, Константинюк Юлія, Хребтак Арсен, Шестерняк Максим, Німцан Ян, Факас Анна-Кароліна, Мага Андрій.

Крім двох фіналістів з факультету іноземних мов, грали ще дві команди його студентів, ось їхній склад: Гангал Роман, Філіп Міхаіл, Желіховська Крістіна, Швець Катерина, Братко Петро, Гаращук Наталія, Борисюк Анна, Корнелюк Соломія, Федорів Ольга, Петренко Ольга.

Від географічного факультету змагалися Скрипник Вікторія, Репчук Ксенія, Абрамович Єлєна, Бізова Катерина, Панцир Єлизавета.

Із факультету фізичної культури та здоров’я людини були теж дві команди: Рожко Василь, Сорич Ян, Філіпчук Олександр, Марусяк Антон, Андроник Денис, Гараджій Віра, Довгань Ірина, Неборак Юлія, Білецька Ольга, Горбатюк Катерина.

А ось імена гравців з інституту фізико-технічних і комп’ютерних наук: Андрій Богдан, Сергій Богдан, Іван Коновалов, Денис Семенюк, Богдан Шилов.

І ще одна команда факультету історії, політології та міжнародних відносин: Маслюковська Анастасія; Матушак Вікторія; Підвашецька Анна; Прохніцька Христина; Сарафінчан Надія.

Одне із завдань турніру було про те, що Григорій Сковорода, мудро обігруючи етимологічне значення імені свого батька, називав себе «сином миру» (Сава в перекладі – «мир»)! І ми дуже сподіваємося, що наступного року Філософський турнір в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича знову відбудеться, і що то вже буде рік миру.

  • Але миру справедливого й переможного для України!

 

Репортаж підготував Олександр Бродецький

 

Залишити коментар

*

captcha *