logo



28
Жов
2022

Бінарна лекція в міжнародному форматі

У рамках договору про науково-педагогічну співпрацю 26 жовтня 2022 року в онлайн-форматі на базі філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулася бінарна лекція спільно з Національною академією педагогічних наук України та Інститутом культурної спадщини АН Молдови на тему: «Українознавчі студії в Україні й діаспорі» у межах регіонального експерименту «Технології професійного розвитку педагогів в умовах неформальної освіти» (2022-2024 рр.).

         Головними спікерами заходу виступили доктор педагогічних наук, професор, завідувач відділу змісту і технологій педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України Мирослава Вовк та доктор педагогічних наук, старший науковий співробітник сектору «Етнологія українців» Інституту культурної спадщини Академії наук Молдови Катерина Кожухар, крім того, редакторка й ведуча радіожурналу «Renastere Відродження». Серед слухачів були викладачі, студенти, аспіранти ЧНУ ім. Ю. Федьковича та просвітяни краю.

         Наукові співробітниці  академічних установ України та Молдови поділилися результатами теоретичних і практичних напрацювань у сфері українознавчих студій та українсько-молдавських етнокультурних взаємин.

         У своїй лекції Катерина Кожухар акцентувала на темі української мови в розвідках співробітників сектору «Етнологія українців» центру етнології й культурної спадщини Академії наук Молдови. Дослідниця окреслила історію вивчення міжетнічних культурних взаємин українців і молдаван, яка розпочалася з 1991 року, коли в Академії наук Молдови був заснований Інститут культурної спадщини, а в його складі – відділ історії, культури та мови українців у Молдові. Завдяки титанічній праці колишнього випускника Чернівецького університету, академіка АН Молдови, українського й молдавського літературознавця, фольклориста, письменника, публіциста Костянтина Поповича відбулася розбудова Інституту національних меншин (нині – Інститут культурної спадщини), де приділяли велику увагу осмисленню історії, мови, фольклорної та культурної спадщини українців Молдови, українсько-молдавських літературних зв’язків тощо. За словами лекторки, доля мови українців у Молдові особливо турбувала К. Поповича, тому цей аспект досліджень мав пріоритетне значення.

         Неабияке зацікавлення присутніх викликала пізнавальна й ґрунтовна доповідь на тему українознавчих студій в Україні та в діаспорі доктора педагогічних наук, професора Мирослави Вовк. У ній науковиця розкрила сутність поняття «Українознавство», охарактеризувала цю науково-освітню галузь в історичному дискурсі та простежила її міждисциплінарні зв’язки.    Лекторка головно зосередила увагу на фольклористиці, показала її історію становлення та розглянула питання педагогічної фольклористики, її значення в освітній практиці.        

         Наголосивши на особливостях роботи відділу змісту і технологій педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, Мирослава Вовк виснувала, що «місією сучасних філологів має стати збагачення і розвиток традицій філологічної науки, освітньої практики ретрансляції фольклорного, літературного слова».

Детальніше про подію за посиланням.

Ольга Меленчук,

кандидат філологічних наук

Залишити коментар

*

captcha *