logo



09
Жов
2022

Ефірна бесіда про нагальне – у філософській оптиці

    Принципово важливо, щоб навіть у драматичні періоди не переставали вважатися нагальними в соціумі теми смислів, цінностей, ролі науки, культури, творчості. Голос інтелектуалів, науковців, освітян має енергійно звучати в публічному просторі. І приємно, що навіть нині, в умовах війни, з’являються нові проєкти, котрі втілюють це усвідомлення у практику. Серед них – цикл передач «Наукові діалоги» київської економістки, кандидатки наук Ольги Романенко, які вона готує на телеканалі «Чернівецький промінь».

    6 жовтня 2022 р. на запрошення авторки взяли участь в ефірі цієї програми науковці кафедри філософії та культурології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича – доктори філософських наук Ольга Рупташ та Олександр Бродецький.

     Тривала, майже годинна, бесіда стосувалася цінностей, їхньої «міграції» та переосмислення. Розмовляли про ситуації комунікації ідентичностей в Україні (передусім в умовах війни, але й з оптикою уваги до ментальної спадщини минулого і перспектив майбуття). Учасники обговорювали живий досвід міжособистісних контактів в Україні та за кордоном, зважуючи водночас актуальну життєву емпірію на терезах рефлексії та аналізу. Ставилося питання збереження й нарощення соціально-творчої бадьорості в умовах гострих катаклізмів. Усі троє науковців, що брали участь у діалогові, кристалізували життєво-практичну вагу світоглядних і соціальних знань – філософії, культурології, релігієзнавства, богослов’я, соціології в їхніх зв’язках як з економічною платформою суспільства, так і з його духовно-смисловими орієнтирами.

Залишити коментар

*

captcha *