logo



09
Жов
2022

«Розуміти й розумітися!» – натхненне гасло школи діалогу, однією з баз якої стала кафедра філософії та культурології

    Упродовж 24-25 вересня 2022 р. в Чернівцях  у рамках Програми «ДІАЛОГ» ГО «Центр міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «ЛІБЕРТАС» у співпраці із Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича тривали просвітницькі заходи школи діалогу «Coexist». Ініціаторкою та координаторкою її стала докторка філософських наук Ірина Горохолінська.

    У школі брали участь учні старших класів та студенти, а діалогували з ними чернівецькі філософи, культурологи, релігієзнавці, богослови, релігійні лідери, громадські діячі.

    Перша лекція відбувалася в центрі культури «Вернісаж». Професорка Марія Чікарькова у форматі інтерактивної бесіди-гри зактуалізувала проблему культурного шоку як етапу діалогу культур. У фокусі уваги слухачів були як приклади з історії світової культури, так і сучасні культурні явища. Атмосфера живого діалогу, співдії в розв’язанні складних питань, що характеризують феномен «культурного шоку», допомогли учасникам спільно викристалізувати ті основи, котрі сприяють порозумінню в умовах культурного різноманіття, а також ті, які стають йому на заваді.

    Питання мови та ідентичності стали предметом бесіди під час другої лекції. Доктор філософських наук Олександр Бродецький занурив слухачів школи в міркування над питаннями значущості мови в розбудові простору порозуміння. У стінах галереї на Штейнберга учасники школи дискутували про суржик, діалекти та сленг, відкривали для себе цінність різних пластів мовного досвіду. Після вікторини на знання цікавих фактів з історії та культури української мови, родзинок діалектів, котрі характерні для різних регіонів України, лектор подарував учасникам книгу свого авторства «Етичні цінності в релігіях: гуманістична синергія ідей».

    Відтак учасникам та лекторам школи випала унікальна нагода зустрічі з українським дисидентом Йосифом Зісельсом –  виконавчим співпрезидентом «ВААД України», виконавчим віцепрезидентом Конгресу національних громад України, правозахисником, членом Ініціативної Групи «Першого грудня». Йосиф Самуїлович також зактуалізував питання ідентичності. Важливими лініями обговорення стали: феномен та різновиди цінностей, координація типів ідентичності, поняття культури толерантності. Тема війни закономірно теж була у фокусі уваги.

    Очевидною компонентою просвітницького циклу були лекції, що передбачали прокладання місточків між цінностями, які сформувалися в сучасних релігіях. Одна така лекція відбулася безпосередньо в аудиторіях кафедри філософії та культурології філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, тобто у стінах історичної Резиденції митрополитів Буковини та Далмації. Кандидат філософських наук Олександр Марчук ознайомив слухачів з основами віровчення та цінностями релігій авраамічної традиції. А другу з таких лекцій прочитала координатора школи Ірина Горохолінська (для цього учасники знову перемістилися до затишної галереї на Штейнберга). Тема лекції стосувалася аксіології орієнталістських релігій та порівняння її норм із етикою християнства.

    Слухачі мали прикметну нагоду глибше познайомитися і з надзвичайно багатою, а подекуди й унікальною єврейською / юдейською спадщиною в історії Чернівців. Вони не тільки оглянули різноманітну експозицію музею історії та культури євреїв Буковини, а й прослухали цікаву лекцію його директора – краєзнавця й історика Миколи Кушніра.

    Живе та зацікавлене спілкування із представниками релігійних спільнот було доволі надихаючим фактором роботи школи діалогу. Звісно, за два дні важко відвідати хоча б бажану меншість громад міста (не кажучи про всі). Цього разу учасникам вдалося поспілкуватися з рабином єврейської месіанської громади «Скінія слави» Олексієм Бомком; священнослужителем Трьохсвятительського храму Православної Церкви України протоієреєм Миколаєм Лагодичем; старшим пастором Церкви Адвентистів Сьомого Дня Чернівецької області, директором відділу релігійної свободи та зовнішніх зв’язків Буковинської конференції Церкви АСД в Україні Віталієм Гуньком і пастором Церкви АСД, директором Буковинського Біблійного Інституту Ростиславом Пузанковим.

    Завершилася школа підсумковою дискусією, модерував яку Антон Попаденко – студент магістерської освітньо-професійної програми «Філософія», що реалізується на базі кафедри філософії та культурології. Учасники отримали сертифікати.

    Координаторка школи діалогу Ірина Горохолінська зазначає: «За два дні ми плідно поспілкувалися про важливість діалогу в розбудові культури порозуміння, дізналися більше про сучасну культуру, релігійне різноманіття світу та особливості культурно-релігійного життя міста Чернівці. Сердечна подяка всім партнерам та учасникам!»

 

    #DialogueFellowship #LibertasCenter #ПрограмаДіалог #ЦентрЛібертас #Діалог

Залишити коментар

*

captcha *